Victor Ponta jubilează după eliberarea lui Popescu Piedone din închisoare. Fostul premier vrea răzbunare

Victor Ponta jubilează după eliberarea din închisoare a lui Cristian Popescu Piedone. Celebrul politician ar urma să revină la Primăria Sectorului 5. De asemenea, se prefigurează o victorie categorică a fostului edil, la alegerile din 2024. 

21 iun. 2023, 20:34
Victor Ponta jubilează după eliberarea lui Popescu Piedone din închisoare. Fostul premier vrea răzbunare

Victor Ponta susține că primarul Cristian Popescu Piedone a fost trimis la închisoare ca urmare a unui ordin politic. Tot calvarul edilului a încetat după ce un judecător a decis achitarea primarului, pentru că faptele pentru care a fost condamnat pur și simplu nu există.

Achitarea lui Cristian Popescu Piedone reaprinde discuțiile privind calitatea actului de justiție, respectiv independența magistraților. Victor Ponta de exemplu, susține că tragedia de la Colectiv a fost „instrumentată politic cu un cinism fără precedent”. De asemenea, liderul PRO România vrea răzbunare.

„’A fost nevoie să moară oameni ca să plece acest Guvern’! Și a fost nevoie ca oameni nevinovați să fie acuzați. Până la urmă, judecătorii restabilesc adevărul juridic – sigur că un Primar nu este vinovat legal când se întâmplă un accident tragic, la un club privat, în unitatea sa administrativ-teritorială!

Știm toți că atunci tragedia de la ‘Colectiv’ și suferința atâtor oameni a fost instrumentată politic cu un cinism fără precedent .

Dar cine dă înapoi anii și tot ce s-a pierdut? Ce pățesc cei care, din interes pur politic, au manipulat opinia publică și au instigat procurorii? Sunt mai sigure azi cluburile și locurile de distracție ale tinerilor? Avem mai multe pături și capacitate de a trata victimele? Știm toți răspunsurile – din păcate”, a declarat Victor Ponta.

Decizia ICCJ cu privire la Piedone

Iată decizia ICCJ, în urma căreia Piedone a fost eliberat:

„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023”, se precizează în decizia ÎCCJ.

Piedone și-a susținut permanent nevinovăția.