Victor Ponta: Nu scrie nimic în acordul cu UDMR despre o universitate în limba maghiară

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că protocolul încheiat cu UDMR privind intrarea acestei formaţiuni la guvernare nu include niciun paragraf legat de înfiinţarea unei universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş.

03 mart. 2014, 19:31
Victor Ponta: Nu scrie nimic în acordul cu UDMR despre o universitate în limba maghiară

„Nu scrie nicăieri de înfiinţarea unei Universităţi în limba maghiară la Târgu Mureş, nici de ceva de steagul secuiesc. Nu se pune problema de aşa ceva. E un acord care se încadrează sută la sută în programul de guvernare. E vorba de un acord între profesorii români şi maghiari de la Universitate, încheiat sub ministeriatul doamnei Andronescu şi acum îl punem în aplicare”, a declarat Victor Ponta.

Acordul semnat luni între liderii USD şi UDMR cuprinde „soluționarea problemei înființării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu-Mureș, în conformitate cu înțelegerea semnată în data de 22 septembrie 2012 la Târgu-Mureș de către cadrele didactice române și maghiare”.

Părţile se angajează, totodată, să reglementeze problema drepturilor culturale ale minorităților naționale printr-o legislație adecvată. Acordul mai include „reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în diferitele instituții, structuri deconcentrate și instituții la nivel județean și local; pe cale de consecință și cetățenii de altă etnie decât cea maghiară vor fi reprezentați proporțional în structurile administrației publice locale, conduse de reprezentanții UDMR”.

Vezi ce cuprinde acordul USD – UDMR