Victor Ponta o atacă pe Laura Kovesi: „Se iau măsuri preventive ca banii europeni să nu ajungă în România. Cineva lucrează profesionist pentru asta”

Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al EPPO, a afirmat joi că analizează transpunerea în legislaţia română a Directivei (EU)2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind azertizorii de integritate.

01 iul. 2022, 22:01
Victor Ponta o atacă pe Laura Kovesi: „Se iau măsuri preventive ca banii europeni să nu ajungă în România. Cineva lucrează profesionist pentru asta”

Procurorul şef european Laura Kovesi a remarcat că în 29 iunie Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat în cele din urmă o lege care urmăreşte transpunerea directivei europene menţionate privind protecţia avertizorilor de integritate – persoanele care raportează încălcări ale legislaţiei UE.

Pe baza analizei preliminare a legii şi în special a amendamentelor la proiectul de lege din 28 iunie, înaintea adoptării în plen, procurorul şef evaluează eventuala neconformitate a prevederilor actului normativ cu directiva europeană şi dacă este vorba despre un pas înapoi faţă de nivelul actual de protecţie, informează EPPO.

Procurorul şef european analizează dacă este cazul să se înainteze un raport către Comisia Europeană, conform Considerentului 16 al Reglementării (EU) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind regimul general de condiţii pentru protecţia bugetului Uniunii.

Citeşte şi: CAB a dispus începerea rejudecării dosarului RCS/RDS, în care Dumitru Dragomir a fost condamnat iniţial la 4 ani de închisoare cu executare

Fostul premier Victor Ponta spune într-o postare pe pagina sa de Facebook că România este singura țară europeană care are fonduri europene de peste 1,5 miliarde de euro blocate din cauza unor “anchete în curs”. Ponta sugerează că Laura Kovesi ar face parte dintr-un sistem mai amplu, care ar lucra deliberat pentru ca aceste fonduri europene să nu poată fi accesate de statul român.

”Să va traduc: cum se procedează ca România să NU poată să folosească banii europeni alocați. Simplu – dacă cineva “lucrează” profesionist pentru asta. România este singura țară europeană care are încă blocate fonduri europene de peste 1,5 Miliarde de Euro,  din Bugetul  2007 – 2014, pe motiv că sunt “anchete în curs” (evident nefinalizate și fără nicio șansă serioasă să fie vreodată ).   În 2012 – 2016 am reușit să luăm totuși aproape 30 de miliarde de Euro de la Uniunea Europeană – și atunci Doamna Kovesi & Co  ne-au făcut sute de dosare că să ne “băgăm mințile în cap”; plus ceva proteste cu “focile nervoase” în Piață Victoriei. Acum se iau măsuri “preventive” – tot că să nu ajungă în România banii europeni ; pretextul găsit e că nu protejăm bine “ avertizorii” ( de parcă știe cineva în România ce înseamnă asta – noi le spunem direct “turnători”)! Eu zic să aplaudăm și noi aceste inițiative mărețe – că altfel vine Parchetul European peste noi ! Și o să fim “și … și cu banii luați”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Suspiciuni de fraude la fondurile private de pensii. Percheziţii de amploare la BRD Pensii în Bucureşti şi în alte 12 judeţe. Prejudiciul e uriaş!