Victor Ponta pledează din nou pentru majorarea SALARIULUI preşedintelui

Victor Ponta a reluat, luni, ideea majorării salariilor preşedintelui şi premierului, susţinând că nu este normal ca şeful statului, cel al Executivului, dar şi preşedinţii Camerelor parlamentare să câştige mai puţin decât un angajat dintr-o instituţie militarizată sau companie de stat.

30 mart. 2015, 08:55
Victor Ponta pledează din nou pentru majorarea SALARIULUI preşedintelui

Premierul Victor Ponta, președintele PSD, a declarat luni că un „mare proiect” al Guvernului pentru cea de-a doua parte a anului este legea salarizării, astfel încât să existe o „scară normală a valorilor”.

„Trebuie să rearanjăm, totuşi, scara normală a valorilor, trebuie să existe în primul rând o ordine. Nu-i normal ca preşedintele ţării, primul-ministru, preşedinţii Camerelor să câştige mai puţin decât cine ştie ce angajat dintr-o instituţie militarizată sau dintr-o companie de stat, pentru că nu există nicio ţară europeană unde să se întâmple chestia asta. Cerem performanţă de la cei care conduc instituţii, dar în schimb credem că nu trebuie nimic altceva pentru performanţă”, a spus Ponta, în deschiderea Biroului Permanent Naţional al PSD.

Ponta a mai spus că şi medicilor, profesorilor, militarilor, poliţiştilor trebuie să li se asigure un plan de carieră şi a precizat că noua lege a salarizării va fi definitivată în a doua parte a acestui an.

Pe de altă parte, liderul PSD a afirmat că săptămâna viitoare, când vor exista toate datele pe primul trimestru, Executivul ar trebui să știe ce să aleagă — reducerea TVA de la 24 % la 20 % sau reducerea TVA doar pentru produsele agricole la 9 %.

Amândouă nu le putem face, una dintre ele o putem face sigur acum, imediat ce avem rezultatele pe primul trimestru. Vreau să ne gândim împreună cum e mai bine pentru întreaga economie și cum e mai bine să dăm un mesaj foarte clar că oamenii au muncit trei ani și trebuie să simtă rezultatul muncii lor”, a adăugat Ponta.

Premierul a evidențiat că „acest guvern al USL, în care PSD-ul are o prezență extrem de importantă”, a reușit să finalizeze cel mai important proiect al începutului de an, al primului semestru — Codul fiscal și Codul de procedură fiscală.

„Îi rog și sper ca toți colegii noștri din Senat și apoi din Camera Deputaților să organizeze dezbateri și să-l avem aprobat. Noul Cod fiscal și de procedură fiscală vot face foarte mult bine României — locuri de muncă, creștere economică — și sunt din ce în ce mai convins de acest lucru cu cât am văzut că s-a restrâns propaganda: iarăși au fost un pic amețiți și acum ne explică de ieri începând ce rău e Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. Dacă îl făcea PNL, era foarte bun, dacă l-a făcut PSD, e rău. Eu zic că e foarte bun, că e bun pentru România”, a menționat Victor Ponta.

Guvernul propune în noua lege a salarizării, conform cifrelor susţinute, joi seara, de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, la România TV, un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele, aflate în studioul TV, acuzând însă Executivul de incompetenţă pentru faptul că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate.

Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.