Victor Ponta: ”Președintele în România nu îl alege poporul pe baza rezultatelor lui excepționale în viață, ci se alege într-un context mondial”

Victor Ponta a declarat că președintele în România nu îl alege poporul pe baza rezultatelor lui excepționale în viață, ci se alege într-un context mondial.

20 sept. 2022, 08:39
Victor Ponta: ”Președintele în România nu îl alege poporul pe baza rezultatelor lui excepționale în viață, ci se alege într-un context mondial”

Fostul premier al României a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul, în care a vorbit despre lucrurile pe care le-ar fi făcut diferit de când și-a început cariera în politică. Victor Ponta este de părere că „președintele în România nu îl alege poporul pe baza rezultatelor lui excepționale în viață, ci se alege într-un context mondial”.

Citește și Fostul şef al spionajului românesc şi un fost patron de club de fotbal din Liga 1, ambii apropiaţi ai lui Victor Ponta, înfiinţează un nou partid

„M. Tucă: Zi trei lucruri pe care le-ai face altfel, din 2001, de când ziceai că ai intrat în politcă.
Victor Ponta: M-aș ocupa 90% din timp de economie și 10% de politică, ceea ce n-am făcut atunci, decât după ce am pierdut alegerile. Pentru că, oricum, n-ai nicio șansă cu politica, toată lumea gargaragii, toți circari.
M. Tucă: Păi cu USR-ul ați ajuns la 70-80%.
Victor Ponta: De acord, dar nu sunt convins cât de mult era dragoste pentru Crin și pentru mine sau era ura pe Băsescu. Evident că a scăpat de unii care erau pe lângă mine atunci, care m-au tras de picioare.
M. Tucă: Ai făcut curățenie?
Victor Ponta: Nu am făcut eu curățenie, au plecat ei. Eu n-am fost în stare să fac curățenie.
M. Tucă: Ce ai schimba din ce ai făcut, cu mintea de acum, dacă te-ai întoarce în timp?
Victor Ponta: Mă făceam eu ministrul Transporturilor. Mă numeam eu pe mine, ca ministru al Transporturilor, șef la CNAIR, la CNADNR, semnam contractul, făceam Comarnic – Brașov, după care mă băgau la pușcărie 100%. Dar acum ieșeam și mergeam pe autostradă.
M. Tucă: Ai mai candida, dacă ai dat timpul înapoi?
Victor Ponta: Nu, că în 2014 chiar voiam să fiu prim-ministru și chiar am zis: ‘Băi, încep să învăț să fiu prim-ministru’, culmea. Fiind prim-ministru, mi se părea că am învățat foarte mult și, de altfel, cred că în 2015 am fost cel mai eficient în funcție. Dar a apărut povestea aia pe care toată lumea a prestat-o invers, că eu am candidat contra lui Crin. N-am apucat, că a apărut Iohannis, care l-a omorât pe Crin. După care, Dragnea mi-a zis: ‘Am înțeles că contra lui Crin nu vrei să candidezi, dar pe Iohannis n-ai cum să-l lași. Dragnea mă tot împingea.
M-au împins, dar nu-i vina lor, e vina mea că m-am lăsat împins. Aș fi rămas prim-ministru și mi-aș fi dat seama că președintele în România nu îl alege poporul pe baza rezultatelor lui excepționale în viață, ci se alege într-un context mondial, în care nu puteai să-i dai lui Ponta, care, uneori mai sunt de acord și cu Erdogan, alteori mai sunt și cu Orban, alteori cu Vucici, nu puteai să-i dai România. Aici trebuie să fie cineva care nu e de acord decât cu linia.”

Citește și EXCLUSIV Victor Ponta spune că procurorii sunt pregătiţi să „execute” odată cu preluarea guvernării de PSD: „Procurorii care vor face ce a făcut Portocală trebuie să fie siguri că nu o păţesc. E un mesaj politic foarte serios”