Victor Ponta, prezent la sărbătorirea Sfântului Nifon de la Târgovişte

Premierul Victor Ponta şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a participat luni la manifestările dedicate sărbătoririi Sfântului Nifon ce au loc la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte.

RomaniaTV.net
11 aug. 2014, 09:18
Victor Ponta, prezent la sărbătorirea Sfântului Nifon de la Târgovişte

Mii de credincioşi au venit încă de la primele ore ale dimineţii de luni, la Târgovişte, în pelerinaj la moaştele Sfântului Nifon. Printre aceştia s-au numărat parlamentari, preoţi şi credincioşi din întreaga zonă. Puţin înainte de prânz, la Catedrala Mitropolitană a sosit şi premierul Victor Ponta.

Manifestările au început cu oficierea Sfintei Liturghii de mitropolitul Târgoviştei, Nifon, împreună cu alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

În faţa Catedralei Mitropolitane se află racla cu moaştele Sfântului Nifon, la care credincioşii se vor putea închina pe parcursul întregii zile.

Momentul are o valoare simbolică vastă, fiind un eveniment cu o importantă semnificație religioasă, dar și culturală. 2014 este Anul Brâncoveanu, fiind sărbătorită împlinirea a 300 de ani de la martiriul marelui domnitor român. De asemenea, cu ocazia manifestărilor organizate la Târgoviște vor fi acordate diplomele de excelenţă „Sf. Ier. Nifon” elevilor din Eparhie, premianţi ai Concursurilor şi Olimpiadelor Naţionale.

Participarea premierului la procesiunea de la Târgoviște se înscrie în linia de sprijin pe care Guvernul României a arătat-o față de Biserica Ortodoxă Română și celelalte culte religioase din țară. Momentul este reprezentativ ca dovadă a faptului că instituțiile statului și BOR se află într-un parteneriat civic, iar prin cooperare se realizează un echilibrul sănătos pentru societatea românească între organizațiile laice și cele ortodoxe.

„Cred că am făcut foarte bine şi în continuare trebuie să sprijinim Biserica şi cultele religioase. Biserica şi Armata sunt instituţii fundamentale care au ajutat la fondarea şi salvgardarea naţiunii române şi cred că merită respectate, sprijinite”, a declarat recent Victor Ponta.

Sfântul Ierarh Nifon a fost Patriarh al Constantinopolului şi Mitropolit al Ţării Româneşti, fiind considerat o personalitate marcantă a vieţii spirituale şi culturale românești de la începutul secolului al XVI-lea. Este primul sfânt canonizat la noi, la români, fiind cel care a reorganizat Biserica muntenească. De asemenea, la îndemnul său au fost tipărite la Târgovişte Liturghierul în 1508, Octoihul în 1510 şi Tetraevangheliarul în 1512.

La data de 26 septembrie 2009 au fost aduse şi depuse în Catedrala arhiepiscopală şi mitropolitană din Târgovişte moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon. De atunci, la Târgovişte, la fiecare 11 august, cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh, s-a organizat pelerinajul la racla cu sfintele sale moaşte.