Victor Ponta: Proiectul de lege depus de MRU, o lege pentru samsari

Propunerea legislativă privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist, depusă de senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică, este o lege pentru ''samsari'', a declarat marţi seara premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
12 mart. 2013, 20:40
Victor Ponta: Proiectul de lege depus de MRU, o lege pentru samsari

Potrivit acestuia, proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, este o lege care pune capăt acestor ”samsari” şi care totodată face dreptate proprietarilor, informează Agerpres.

Aceşti samsari sunt în continuare foarte influenţi. Am văzut proiectul de lege depus de dl senator Mihai-Răzvan Ungureanu. Este pentru samsari. Este exact omul care acum în urmă cu un an zicea să dăm 15 la sută. Acum, după un an, după redistribuire, şi-a dat seama că trebuie să dăm chiar mai mult, să dăm la samsari”, a spus Victor Ponta la finalul reuniunii USL care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El a criticat între altele propunerea privind arestarea de judecători „pentru că au aplicat legea şi n-au vrut să dea samsarilor care îl susţin pe dl Ungureanu – samsari din România şi din străinătate”.

„Este o lege (n.r. legea Guvernului) care face dreptate proprietarilor şi pune capăt samsarilor susţinuţi politic de cei care au depus zilele trecute un proiect de lege. (…) Este o problemă a României de 70 de ani încoace, în care toate partidele – şi PNL şi PSD şi PDL – care au fost la guvernare au adoptat diverse acte normative. Şi atunci nu este normal să fie soluţia USL-ului, este normal să fie asumată în credinţă de către toate forţele politice. Probabil că PP-DD o să spună că el n-a avut treabă cu chestia asta, în rest, toţi ceilalţi au adoptat acte normative. Şi UDMR a adoptat şi PDL şi PNL şi PSD au adoptat şi atunci trebuie să fie responsabilitate colectivă. Întâmplător eu sunt prim-ministru şi conduc un guvern când expiră termenul de la CEDO. Dar, dacă guvernul PDL, UDMR rezolva în anii trecuţi nu mai trebuia să-mi angajez eu răspunderea”, a arătat co-preşedintele USL.

Victor Ponta a mai spus că doreşte să vadă cine va ataca acest proiect la CCR. „Că, dacă atacă cei de la PDL, care au adoptat Legea 247, când erau la guvernare, mi se pare chiar o mare ipocrizie şi iresponsabilitate”, a adăugat el.

Premierul a dorit să precizeze că despăgubirile sunt însoţite de o evaluare, valoarea acestora fiind mai mică „după ce s-a tăiat din samsari”.

„Domnul MRU le-a evaluat parca la 16 miliarde de euro, noi ne-am mai uitat, am mai tăiat din samsarii d-lui Ungureanu, şi au rămas vreo opt miliarde. Opt miliarde nu poate da nimeni mâine, nici guvernul PDL, dându-se de trei ori peste cap, nu poate nimeni. Cine vrea să nu adoptăm legea şi să devenim de mâine imediat în situaţia de a plăti opt miliarde de euro… Vă spun ce înseamnă opt miliarde de euro, înseamnă să nu mai dăm nicio pensie până la sfârşitul anului. Vrea PDL-ul chestia asta? Să spună în Parlament: ‘Nu mai dăm nicio pensie până la sfârşitul anului, dăm la samsarii lui MRU. Nu cred că cineva poate fi atât de inconştient”, a argumentat şeful Executivului

Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Rădulescu, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu – preşedintele Forţei Civice, precum şi deputatul Cristian Roman, au anunţat miercuri depunerea, la Senat, a propunerii legislative privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist.

Principiile care stau la baza acestei iniţiative legislative a PDL şi PC sunt obligativitatea restituirii în natură a unor imobile sau a plăţii unei despăgubiri integrale, alegerea de către persoana îndreptăţită a uneia dintre variante – restituirea în natură sau acordare unor despăgubiri, stabilirea unor termene precise pentru persoane îndreptăţite şi pentru entităţile investite de lege implicate în procesul de restituire, reglementarea şi obligativitatea respectării principiului transparenţei, precum şi respectarea principiului echităţii.

În situaţia în care nu este posibilă restituirea în natură a unui imobil, legea prevede o serie de măsuri ce pot fi luate – fie prin acordarea de obligaţiuni de stat cu scadenţă la 10 ani, aplicându-se dobânda acordată de băncile comerciale pentru împrumuturile contractate pentru construirea de locuinţe, fie prin acordarea de acţiuni la companii cu capital de stat, în cuantum de maxim 10% din acţiunile pe care le mai deţine statul la compania respectivă, la valoarea de piaţă pentru societăţile listate, respectiv la valoarea nominală la cele nelistate.

O a treia soluţie ar putea fi acordarea de despăgubiri în numerar, în mod eşalonat şi în tranşe anuale egale, după cum urmează – pentru despăgubiri în valoare de până la 300.000 euro, într-un termen de trei ani, în trei tranşe egale; pentru despăgubirile în valoare de 300.000-1.000.000 euro, într-un termen de cinci ani; iar pentru despăgubirile cu valoare mai mare de 1.000.000 euro, într-un termen de zece ani.