Victor Ponta, revoltat pe tema scandalului „Bâstroe”: „Ucraina nu ne-a fost niciodată un vecin bun. Hai să nu rescriem istoria!” | VIDEO EXCLUSIV

Victor Ponta a intervenit în scandalul momentului în România: săpăturile pe care Ucraina le face în Dunăre, care vor deteriora puternic ecosistemul, potrivit oamenilor de știință. În opinia fostului premier, țara noastră continuă să-și ia palme după ceafă de la vecinii din nord, fără să reacționeze.

22 feb. 2023, 14:39
Victor Ponta, revoltat pe tema scandalului „Bâstroe”: „Ucraina nu ne-a fost niciodată un vecin bun. Hai să nu rescriem istoria!” | VIDEO EXCLUSIV

Într-o intervenție pentru România TV, Victor Ponta a amintit faptul că România nu a avut niciodată relații cordiale cu Ucraina, ci doar conflicte.

„Ne-am judecat cu ucrainenii (n.r. – de-a lungul timpului) care nu ne-au fost vecini buni, haideți să nu rescrieți istoria! Nu ne-au fost vecini buni niciodată până să înceapă războiul. Refuzau să-i numească pe cei din Republica Moldova români, îi numeau moldoveni, ca în Uniunea Sovietică. 

Am fost la Kiev și i-am spus președintelui de dinaintea domnului Zelenski, Poroșenko: am fost cu domnul Iurie Leancă (n.r. – fost premier al Rep. Moldova) și i-am spus ‘te rugăm să spui că stai cu doi români. Că unul e prim-ministru la București, altul la Chișinău, e din cauza lui Ribbentrop și a lui Molotov, dar spune că suntem români amândoi! Nu moldoveanul și moldoveanul!’. 

Nu am avut relații bune cu Ucraina. Noi ne-am certat cu ucrainenii prin intermediul lui Bogdan Aurescu, tânăr diplomat la acea vreme, care a condus echipa României. Ne-am certat pe lucrărilor lor evident ilegale (n.r. – ale ucrainenilor), care afectau grav mediul, pe Canalul Bâstroe. Și am câștigat atunci. Acum, însă, sunt mai puternici. Și faptul că românii din Bucovina aveau voie totuși să învețe limba română, era un drept care s-a tăiat, acum s-a tăiat”, a declarat Victor Ponta, pentru România TV.

 

Victor Ponta: „Să stăm de proști din cauza unor lucruri pe care doar Uniunea Sovietică le făcea, mi se pare că e prea mult”

 

Klaus Iohannis nu va îndrăzni să pună la punct regimul Zelenski, e ferm convins Victor Ponta.

„Cred că agresiunea Rusiei e pe bună dreptate condamnată de noi toți, dar să stăm de proști din cauza unor lucruri pe care doar Uniunea Sovietică le făcea, mi se pare că e prea mult. Mult prea mult. Nu am nicio așteptare de la domnul Iohannis să se implice în treaba asta, dar cineva trebuie să o facă. Dacă nu o face o autoritate a României, așa o să rămână (…)”, a mai comentat fostul premier.