Ponta se adresează marţi Parlamentului. Zgonea: Nu-i impunem lui Băsescu un mandat, îi recomandăm

Plenul reunit al Parlamentului a fost convocat marţi, la ora 13.00, pentru mesajul adresat de premierul Victor Ponta pe tema poziţiei României în privinţa bugetului UE 2014-2020. De asemenea, deputaţii vor dezbate în plen, de la ora 12.00, cazul Trăşculescu.

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 17:48
Ponta se adresează marţi Parlamentului. Zgonea: Nu-i impunem lui Băsescu un mandat, îi recomandăm

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, luni seară, convocarea şedinţei de plen reunit, marţi, la ora 13 pentru mesajul adresat de prim-ministrul Victor Ponta pe tema poziţiei României în privinţa bugetului UE 2014-2020, iar deputaţii vor dezbate în plen cazul Trăşculescu la ora 12.

„Fac un apel la toţi senatorii şi deputaţii care sunt încă în exerciţiul mandatului să vină mâine la ora 12.00 la Camera Deputaţilor şi la ora 13.00 la plenul reunit pentru a-şi exercita dreptul de vot şi a participa la aceste două dezbateri extrem de importante”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că „aceeaşi metodă” a fost folosită în ceea ce priveşte mandatul pentru Consiliul European de către toate Parlamentele naţionale, începând cu cel britanic.

El şi-a exprimat speranţa că marţi Parlamentul va adopta o hotărâre sau o rezoluţie pe această temă, deoarece „fiecare reprezentant al României trebuie să aibă un mandat şi să se obişnuiască că va avea un mandat din partea Parlamentului”.

Doresc ca mâine toţi parlamentarii României să fie prezenţi, să avem cvorum şi să putem să luăm o decizie după punctul de vedere exprimat de prim-ministrul României pe această temă extrem de sensibilă şi delicată”, a mai susţinut Zgonea.

Zgonea a precizat că Parlamentul nu-i va „impune” preşedintelui Traian Băsescu un mandat pentru Consiliul European, ci îi va „recomanda” unul, el întrebându-se dacă preşedintele va ţine cont de acest punct de vedere, care va fi publicat în MO.

„Aceasta este obligaţia noastră, avem o lege cu privire la raporturile dintre Guvern şi Parlament, au fost câteva articole declarate neconstituţionale, dar este obligaţia noastră”, a spus preşedintele Camerei.

Întrebat cum va putea Parlamentul să-l determine pe şeful statului să respecte o rezoluţie pe această temă, Zgonea a răspuns: „Eu cred că ar trebui să-l întrebaţi pe preşedintele României dacă domnia sa va putea să nu ia în considerare o hotărâre sau o rezoluţie a Parlamentului în plenul său reunit cu privire la un mandat pe care i-l recomandă domniei sale în momentul în care discutăm într-un Consiliu European extraordinar resursele financiare alocate României în perioada 2014-2020″.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că punctul de vedere al Parlamentului va fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât preşedintele Traian Băsescu îl va putea cunoaşte.

Întrebat dacă după Consiliul European există posibilitatea de a-l convoca pe Traian Băsescu în Parlament, Zgonea a răspuns: „Din păcate singurul stat din Europa care nu poate să facă acest lucru este România. Dacă domnia sa va dori să vină, eu sunt o gazdă primitoare şi numai domnia sa ştie. Dacă nu va dori să vină şi va păstra pentru domnia sa informaţiile cu privire la deciziile pe care le vom lua, aşa cum a fost în ultimii cinci ani de zile, eu nu am ce să fac decât să iau act, ca şi dumneavoastră”.

Primul-ministru Victor Ponta a trimis câte o scrisoare celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului prin care le solicită permisiunea de a se adresa plenului reunit în legătură cu problematica legată de Consiliul European care va dezbate bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, au declarat surse parlamentare citate de Mediafax.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că tema reprezentării României la Consiliul European poate face obiectul unei dezbateri parlamentare, el arătând că USL examinează posibilitatea de a convoca marţi o şedinţă de plen reunit pe acest subiect.

Deputatul PDL Alin Trăşculescu, cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani, a fost reţinut din 11 noiembrie până în 12 noiembrie, în jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei după ce a expirat ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui de procurorii anticorupţie.

În 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputaţilor, prin Ministerul Justiţiei, să avizeze cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Alin Trăşculescu.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, în 16 noiembrie, cererea anchetatorilor, care urmează să fie dezbătută în Plen în 20 noiembrie.