Victor Ponta: Şi UDMR trebuie să facă eforturi pentru reorganizarea ţării

Publicat: Sâmbătă, 21 Iulie 2012 18:03 // Actualizat: Sâmbătă, 21 Iulie 2012 18:03 // Sursa: RTV.net

Premierul Victor Ponta a avut, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, o întâlnire cu primarii, prefecţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş. Printre temele de discuţie s-au numărat organizarea referendumului din 29 iulie, conflictul de la UMF Târgu Mureş, dar şi despre tensiunile interetnice din zonele cu populaţie preponderent maghiară.

Foto: gov.ro

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că toată clasa politică, inclusiv UDMR, va avea obligaţia să participe la efortul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, în 2013. Premierul a subliniat că în cursul anului 2013 trebuie să se ajungă la un acord privind "o adevărată descentralizare în România".

"Judeţele actuale trebuie să rămână - nu vorbesc doar de Harghita şi Covansa, vorbesc de toate judeţele din ţară -, dar trebuie să formăm ca unităţi administrativ-teritoriale regiuni care să aibă preşedinte regional, consiliu regional. Aceste regiuni trebuie să primească bani de la Guvernul central, pe care eu îl conduc, şi tot eu cred că trebuie să primească mai multe atribuţii. La Bucureşti să rămână Apărarea, Justiţia, Politica externă, iar toate celelalte lucruri, care ţin de dezvoltare economică, sănătate, să meargă la alt nivel decât la Bucureşti", a spus Ponta, adăugând că nu vrea să mai vadă la Bucureşti primari care să stea la coadă la ministere pentru a primi finanţare sau pentru a li se aproba o cofinanţare pentru un proiect.

Premierul a mai spus că "marea tragedie a României din ultimii ani" a fost incapacitatea de a folosi fondurile europene alocate ţării şi a precizat că data de 1 ianuarie 2014, când începe un nou exerciţiu financiar al UE, trebuie să găsească România cu structuri mult mai bine pregătite decât în prezent: "Propunerea USL - e o propunere, nu o decizie finală - este pentru păstrarea celor opt regiuni economice de dezvoltare actuale, dar această propunere nu este bătută în cuie. Dacă există orice fel de altă propunere de îmbunătăţire a ei, este obligaţia noastră, a tuturor - şi aici vorbesc şi de USL, şi de UDMR şi de celelalte partide care vor fi reprezentate în Parlament - ca pe parcursul anului 2013 să găsim soluţia care la 1 ianuarie 2014 să ne permită o descentralizare reală. Este obligatoriu în 2013 ca inclusiv UDMR să participe la acest efort şi să găsim soluţia cea mai bună pentru reorganizarea ţării".

Întrebat dacă îşi menţine declaraţia din 2010 potrivit căreia Ţinutul Secuiesc nu este România, Ponta a răspuns că în campaniile electorale sunt multe bătălii, însă acum este prim-ministru şi îi tratează în mod egal pe toţi cetăţenii acestei ţări.

În discuţia cu autorităţile locale din Harghita, Covasna şi Mureş, Victor Ponta a abordat şi problema conflictului de la UMF Târgu Mureş. Premierul a afirmat că Senatul Universităţii a greşit când nu a acceptat ideea că este o universitate multiculturală, însă şi comunitatea maghiară a greşit când a mers pe ideea de a se face facultăţi separate. "Eu cred, în primul rând, că Senatul de acolo a greşit în momentul în care nu a acceptat ideea că este o universitate multiculturală în care şi în Senat trebuie să fie reprezentaţi profesorii maghiari. La fel şi dumneavoastră aţi greşti, când aţi mers pe ideea de a se face facultăţi separate. Eu cred că în aceeaşi facultate trebuie să existe şi linie separată, cum există şi la «Babeş Bolyai», şi să aveţi reprezentare în Senat. Dar în momentul în care o parte a mers într-o extremă, dumneavoastră aţi mers în extrema cealaltă şi cei care au cel mai mult de pierdut sunt de fapt studenţii de acolo", a spus Ponta.

loading...
23 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 dec 22:59
...target="_blank">Dovezile plagiatului 21.  Ponta promite UDMR-ului că regionalizarea (în viziunea USL, aproape...
23 iul 09:56
Răspunde | Votează email 0 email
Poporul roman a trait in armonie si pace cu orice natie. De trei ani nu ne mai suportam noi intre noi si asta datorita acestui basescu, care a mers pe principui˝dezbina si condu˝. Sper ca odata cu plecarea lui sa fim din nou acelasi popor bun, fara rautate.
23 iul 01:26
Răspunde | Votează email 0 email
ANDRA
JOS BASESCU!
23 iul 00:14
Răspunde | Votează email 0 email
Arde
Basescu trebuie sa plece...
23 iul 00:13
Răspunde | Votează email 0 email
oprea
toata lumea sa se implice..numai sa plece Base
22 iul 23:33
Răspunde | Votează email 0 email
Alex.VILVOI
"Nicolae Guta & Roxana Printesa Ardealului - Basescu ..." - YouTube - pentru cei ce nu merg la vot... fara numar tata ! si statul acasa e tot un vot pentru basescu.
22 iul 23:09
Răspunde | Votează email 0 email
S.Marian
Basescu nu face decat sa destabilizeze tara si asta se vede si pe plan economic cum scade valoarea leului de la o zi la alta. Pe 29 votam DA!
22 iul 21:52
Răspunde | Votează email 0 email
alexm
Victor Ponta face ce e bine pentru noi "poporul". Masurile ce le va lua in anii viitori vor revigora economia. Dar ca sa ajungem la asta trebuie eliminat din structurile statului, virusul T.B.
22 iul 18:23
Răspunde | Votează email 0 email
Roman
In toate sondajele, doar 2% din populatia Romaniei, dezaproba vehement PLAGIATUL LUI PONTA. Ce nu pot intelege, atat Ponta cat si o buna parte a concetatenilor nostrii, se leaga de intrebarea: CINE SUNT CEI 2% ?
1. Sunt cei neancolonati politic (unii cu canete de membrii de partid) care gandesc cu mintea lor, nu prin inermediul unor clisee vanturate de partide;
2. Sunt profesorii cu har si tinuta morala pentru care asistenta la un bacalaureat nu e legata de prezenta sau nu a camerelor de luat vederi;
3. Sunt medicii dedicati pacientilor si care nu leaga actul medical de foloase materiale;
4. Sunt oameni calauziti de puternice principii morale, care pot parea rigizi pentru ceilalti, dar niciodata incorecti;
5. Sunt oameni ce traiesc si actioneza „cu frica de Dumnezeu” si care „intorcand si celalalt obraz” nu inceteaza sa iubesca si sa ii ajute pe semenii lor;
6. Sunt tarani care nu si-au pierdut respectul pentru popa si dascal si ii vezi si astazi salutand cu respect persoane din sat, mai tinere decat ei, dar de care spun cu admiratie ca „ AU CARTE ! ” ;
7. Sunt muncitorii crescuti in spiritul LUCRULUI BINE FACUT;
8. Sunt judecatori care nu au deasupra lor decat legea si pe Dumnezeu;
9. Sunt acei 2% care in orice tara sunt capabili sa schimbe istoria si infatisarea lumii;
10. SUNT CEI CARE VA VAD ASTAZI, MAINE SI IN FIECARE ZII A VIETII LOR DOAR CA PE UN MORT VIU, domnule Ponta.
22 iul 18:04
Răspunde | Votează email 0 email
Oare ce "Normalitate" doreste Ponta, Antonescu si Voiculescu? Cea din vremea lui Nastase sau cea de mai devreme?
UCENICUL Ponta si opera de cosmetizare a propriei biografii! CA SA-SI "LEGITIMEZE" TITLURILE ACADEMICE SI PE CELE DE DOCTOR HONORIS CAUSA, CEAUSESCU SI-A FALSIFICAT ATAT DIPLOMA DE BACALAUREAT, CAT SI PE CEA DE FACULTATE - Romania comunista nu a facut nici ea exceptie de la acest fenomen schizofrenic si nici nu avea cum sa faca exceptie, atata timp cat modelul a fost, dupa 1945, cel sovietic. Un exemplu notoriu este Ceausescu, stapanul absolut al Romaniei timp de un sfert de veac, omul care a devenit in anii 70-80 obiectul unui cult al personalitatii inspirat de traditia maoista si de cea nord-coreeana. Predecesorul lui Iliescu la conducerea Romaniei, Nicolae Ceausescu, a inceput inca din 1965, imediat dupa preluarea puterii in partid, opera de cosmetizare a propriei biografii, care s-a dovedit a fi, mai apoi, primul pas in directia cultului personalitatii...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7199
RON
26 Jun
noapte 17 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H