Victor Ponta şi vicepreşedintele Joe Biden au discutat la telefon despre Parteneriatul Strategic SUA-România

Prim-ministrul României Victor Ponta a avut o convorbire telefonică, marţi seara, cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii Joseph Biden, la iniţiativa acestuia, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Premierul Victor Ponta a declarat că discuţia telefonică purtată cu vicepreşedintele SUA J a avut ca teme principale Parteneriatul strategic cu SUA şi colaborarea inclusiv în ceea ce priveşte operaţiunile internaţionale.

22 oct. 2014, 06:35
Victor Ponta şi vicepreşedintele Joe Biden au discutat la telefon despre Parteneriatul Strategic SUA-România

„Cei doi înalţi oficiali au discutat despre modalităţile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Au fost abordate, în cadrul dimensiunii politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic, teme actuale de pe agenda de securitate internaţională, inclusiv problematica situaţiei din Afganistan şi pregătirea Misiunii „Resolute Support” a NATO care va înlocui Misiunea ISAF începând cu anul 2015″, precizează Guvernul României.

Discuţia a a avut loc într-un context internaţional delicat, cu crize de securitate în Ucraina şi Orientul Mijlociu. De asemenea, România s-a angajat la ultimul summit NATO să continue să ofere asistenţă armatei afgane şi să asigure paza unui aeroport din Afganistan.

„Premierul Victor Ponta a reafirmat faptul că România este şi va rămâne un partener strategic de încredere al SUA, precum şi determinarea părţii române pentru consolidarea şi dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic bilateral”, se mai arată în comunicatul de la Palatul Victoria.

Citeşte şi JOE BIDEN l-a invocat pe CUZA în discursul său despre pericolul corupţiei

„Am avut o discuţie cu domnul vicepreşedinte Biden. Tot ieri, domnul ministru Corlăţean a discutat cu noul secretar general al NATO, domnul Stoltenberg. Nu vă pot da detalii. Vă pot preciza faptul că am discutat despre Parteneriatul strategic şi despre colaborarea noastră, inclusiv în operaţiunile internaţionale, atât. Mai mult decât asta, desigur am vorbit în calitate de vicepreşedinte al CSAT, dar şi de prim-ministru, pentru că trebuie să avem în pregătirea bugetului pe 2015 toate alocările necesare ca România şi Forţele Armate Române să poată să-şi îndeplinească toate misiunile”, a afirmat Ponta la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că în contextul convorbirii telefonice cu Biden a reafirmat faptul că România îşi va îndeplini toate obligaţiile ca membru NATO. „Alte detalii, fiind vorba doar de lucruri confidenţiale, le discutăm doar la CSAT”, a adăugat premierul.

Premierul a precizat că discuţia cu vicepreşedintele SUA nu a vizat aspecte legate de lupta anticorupţie, întrebat în acest sens. „Nu, nu a fost. Dacă ar fi fost, v-aş fi spus. Repet, am discutat despre Parteneriatul nostru strategic, în special despre Parteneriatul militar”, a mai afirmat Victor Ponta.