Victor Ponta trage un semnal de alarmă: „Este plin de droguri în toate liceele din Bucureşti. Ne nenorocesc copiii”

Fostul premier Victor Ponta a fost invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, unde a atras atenţia asupra unui flagel pe care autorităţile române fac prea puţin pentru a-l controla.

02 iun. 2021, 23:17
Victor Ponta trage un semnal de alarmă: „Este plin de droguri în toate liceele din Bucureşti. Ne nenorocesc copiii”

Victor Ponta s-a referit la traficul şi consumul de droguri în rândul tinerilor din România, atrăgând atenţia că substanţele interzise sunt prezente în toate liceele din Capitală.

„Romania are multe pacate, dar macar era o tara sigura, puteai sa-ti lasi copilul in Herastrau ca nu il impusca nimeni. La noi cel mai mare pericol era sa nu dea unul beat sau drogat peste tine pe trecerea de pietoni.

Acum mai sunt suparat si pe problema drogurilor, in toate liceele din Bucuresti e plin de droguri. Tot prindem politicieni, dar drogurile din scoli ne distrug copiii. Cat am fost prim ministru am zis, „actionati cu toate fortele”, cand e vorba de droguri sau violente in scoli si licee. Dar daca acum nu le mai zice nimeni…”, a spus Victor Ponta la România TV.

Consumul de droguri ia proporţii alarmante în rândul tinerilor români

Pe primul loc in ordinea celor mai consumate droguri ilicite in Romania la nivelul anului 2019 se situau noile substante psihoactive (NSP) – 6,3%, urmate de canabis – 6,1%, cocaina/crack -1,6%, medicamente fara prescriptie medicala – 1,5%, ecstasy – 1,0%, heroina – 0,9%, LSD – 0,5%, amfetamine – 0,2%, solventi/inhalante – 0,1%.

Totodata, potrivit celui mai recent studiu in populatia scolara, cel mai consumat drog ilicit in randul adolescentilor continua sa fie canabisul/hasisul – 8,7%, urmat de NSP cu 3,2%, solventi/substante inhalante cu 2,8%, cocaina cu 1,8%, LSD sau alte halucinogene – 1,7%, ecstasy – 1,2%, heroina – 0,7%, ketamina – 1,8%, crack – 0,6%, metamfetamine – 0,6%, amfetamine -0,5% si GHB – 0,4%.

Cei mai mulţi dintre adolescenţii care au declarat debutul consumului de droguri la vârste precoce au experimentat consumul de solvenţi/substanţe inhalante. Se observă o mai bună percepţie asupra riscurilor consumului experimental de noi substanţe psihoactive, de amfetamine şi de ecstasy, existând o proporţie în creştere a celor care atribuie riscuri ridicate unui astfel de consum.

Cele mai ridicate riscuri se înregistrează pentru consumul de amfetamine şi de canabis.

Citeşte şi: EXCLUSIV Noi dezvăluiri în cazul asasinatului omului de afaceri Ioan Crişan. Şeful ISU recunoaşte că iniţial poliţiştii nu şi-au dat seama că e vorba de o bombă