Victor Ponta: Funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este vacantă de luni. Valeriu Zgonea a pierdut şefia Camerei

Publicat: Duminică, 12 Iunie 2016 19:31 // Actualizat: Luni, 13 Iunie 2016 06:13 // Sursa: romaniatv.net

Fostul premier Victor Ponta a declarat la România TV că Valeriu Zgonea a pierdut şefia Camerei Deputaţilor. "De luni funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este vacantă", a punctat Ponta. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se reuneşte, luni, la ora 14.00, pe ordinea de zi a şedinţei urmând să se afle şi punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit căruia funcţia de preşedinte al forului este pierdută automat în momentul pierderii susţinerii politice, aşa cum s-a întâmplat cu Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD.

Foto: jurnalistii.ro

"Domnul Zgonea nu mai conduce Camera Deputaţilor de luni. Practic, a treia funcţie din stat este vacantă de luni. Noul regulament votat de deputaţi intră în vigoare de luni", a declarat Victor Ponta la România TV.

Deputații au decis modificarea Regulamentului Camerei astfel încât Valeriu Zgonea să își piardă funcția atunci când i se retrage sprijinul politic de către grupul care l-a propus.

Victor Ponta l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a încercat să "preia" Camera Deputaţilor cum a luat casa din Sibiu, cu acte false".

Fostul premier a subliniat că zilele acestea se va decide cine va prelua a treia funcţie din stat.

Citeşte şi:  Plenul Camerei a adoptat modificările Regulamentului, care permit PSD să îl schimbe pe Valeriu Zgonea

 

PSD încearcă prin două metode să vacanteze postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie - faţă de prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers, în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup -, precum şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputaţilor.

În privinţa celei de-a doua căi folosite de social-democraţi, Comisia pentru statut a decis că orice funcţie va fi pierdută automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care până acum aceste prevederi nu erau aplicate primei funcţii din for. Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, adresa conducerii celor două Camere va fi discutată în următoarea şedinţă a Biroului Permanent, unde se va lua act direct de faptul că Valeriu Zgonea a pierdut funcţia de preşedinte al forului ca urmare a excluderii din PSD. Această şedinţă este programată pentru ziua de luni, la ora 14.00.

Valeriu Zgonea contestă această interpretare şi dă de înţeles că orice tentativă de schimbare a sa din funcţie necesită un vot în plenul Camerei Deputaţilor.

"Eu sper ca procedurile legale şi constituţionale să fie respectate. Valeriu Zgonea nu e incompatibil, ca să luăm act. Nu există o decizie a instanţei. Din acest punct de vedere, trebuie să respectăm totuşi Constituţia şi Regulamentul. Bănuiesc că sunt suficient de multe minţi luminate în Parlament ca să înţeleagă acest lucru", a spus Zgonea.

Anterior, şeful Camerei a dat afirmat că ia în calcul atacarea decizie în contencios administrativ, în cazul în care PSD încearcă schimbarea sa din funcţie pe această interpretare a statutului.

 
loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Camera Deputaţilor Klaus Johannis Valeriu Zgonea victor ponta
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 iun 08:13
Răspunde | Votează email 0 email
Huooooo !
Ponta sa taca . El l-a urcat pe acel semianalfabet in scaun .
13 iun 00:04
...de luni”, a spus fostul prim-ministrul în emisiunea moderată de Victor Ciutacu. Potrivit site-ului România Tv, deputații au decis modificarea Regulamentului Camere. Astfel, președintele Camerei își va pierde funcția dacă i se retrage sprijinul politic de către grupul care l-a...
12 iun 19:47
... Fostul premier Victor Ponta a declarat la România TV că Valeriu Zgonea a pierdut...
12 iun 19:46
...şefia Camerei Deputaţilor. "De luni funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este vacantă", a punctat Ponta. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8026
RON
23 Feb
noapte 0 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H