DISPUTA PONTA-BĂSESCU. Premierul anunţă că va discuta şi el cu Junker nominalizarea comisarului eruopean

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că va discuta cu noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema nominalizării din partea României a unui comisar european, opţiunea la zi a ţării noastre fiind păstrarea portofoliului Agriculturii.

17 iul. 2014, 09:59
DISPUTA PONTA-BĂSESCU. Premierul anunţă că va discuta şi el cu Junker nominalizarea comisarului eruopean

‘Nu am discutat cu preşedintele şi am aflat că, din păcate, aseară nu s-a ajuns la o concluzie privind numirile în noile funcţii la nivel european, cu excepţia preşedintelui Comisiei Europene, domnul Juncker, care a fost, de altfel, şi votat de către Parlamentul European. După cum ştiţi foarte bine, poziţia Guvernului României, pe care de altfel am dezbătut-o şi o voi discuta cu domnul Juncker, este de a încerca să păstreze portofoliul Agriculturii ‘, a spus premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres, întrebat dacă a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre nominalizarea pe care România o va face pentru postul de comisar european.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu: Dacian Cioloş este binevenit în viitoarea Comisie Europeană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, că Dacian Cioloş, candidatul român pentru postul de comisar european, este binevenit în viitoarea Comisie Europeană.

„Candidatul român, cel puţin în stadiul acesta, este acceptat. Urmează ca Guvernul să demareze procedurile. În conformitate cu Legea 335 din 2013, trebuie să treacă prin comisiile parlamentare. Însă Cioloş este binevenit în Comisie”, a spus Băsescu.

CITEŞTE ŞI Băsescu: Obiectivul convenit cu Ponta este să păstrăm portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană

Înainte de a pleca la Bruxelles, Băsescu preciza că nu are nevoie de mandat de la premierul Victor Ponta pentru nominalizarea comisarului european.

„Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional”, a reacţionat Băsescu la declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora preşedintele ar trebui să aibă mandat din partea Executivului.

Preşedintele a arătat că, şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar „în bun acord” cu el: „Când Tăriceanu a încercat să o facă de capul lui fiind cocoş cu Vosganian, nu s-a putut”.