Ponta, REACŢIE la Antonescu: Nu există binom Ponta – Băsescu. Fac orice să câştige Preşedinţia

Primul ministru Victor Ponta a declarat miercuri seară, la România TV, că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a aplana tensiunile apărute în USL pe fondul crizei din Justiţie şi al propunerilor înaintate pentru şefia Parchetelor. Premierul a subliniat că pentru el cel mai important obiectiv rămâne ca alegerile prezidenţiale din 2014 să fie câştigate de Crin Antonescu, element esenţial pentru succesul USL.

RomaniaTV.net
03 apr. 2013, 19:09
Ponta, REACŢIE la Antonescu: Nu există binom Ponta – Băsescu. Fac orice să câştige Preşedinţia

Premierul Victor Ponta spune că nu vrea să-l tragă în jos pe copreşedintele USL Crin Antonescu în cursa pentru Palatul Cotroceni, după ce liderul liberal a afirmat, într-o emisiune televizată, că nu mai candidează la preşedinţie, dacă succesul său va depinde de şeful PSD.

„Consider că pentru succesul USL victoria de la anul a domnului Antonescu este esenţială. Dacă îl voi trage în jos în campanie, voi avea grijă să nu fac acest lucru. În sondaje nu eram chiar o piatră de moară, dar dacă voi fi îmi doresc să fac orice ca el să câştige. Candidatul decide ce oameni vrea alături, eu accept orice decizie. USL este cel mai important proiect politic şi al domnului Antonescu, şi al meu”, a spus Ponta.

„Nu există niciun binom Ponta-Băsescu. Voi face tot ce ţine de mine să refacem cuplul Antonescu – Ponta, pentru că eu cred în el”, a adăugat premierul.

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor, Laura Codruţa Kovesi fiind nominalizată pentru şefia DNA. După ce în ultimele zile s-a discutat aprins pe această temă, propunerea efectivă a inflamat spiritele în interiorul alianţei de guvernare.

Iată cele mai importante declaraţii ale premierului la România TV:

– Eu am luat decizia de a face propuneri conform prevederilor legale, am discutat acest lucru înainte de a prelua mandatul, am discutat şi azi la USL, caz în care colegii mi-au spus să-mi asum tot Ministerul. Una dintre propuneri este rezultată chiar din procedura doamnei Pivniceru, iar în zilele următoare voi mai face 3-4 propuneri pentru funcţii neocupate de aproape un an.

– Pentru funcţiile de adjuncţi şi pentru şefi de secţii voi propune oameni din DNA.

– Nu poţi spune că după ce ai fost procuror general nu poţi fi procuror şef la DNA. Voi face celelalte propuneri pe considerente profesionale, nu în funcţie de domnul Morar. Domnul Morar s-a antepronunţat şi nu va mai avea niciun drept de a se pronunţa pe procedura de numire a altor şefi.

– Nimeni nu a intervenit şi nu va interveni peste procurorii de la DNA în investigaţiile pe care le fac. Peste tot în lege se spune că şeful DNA nu e ales de procurorii DNA, nu e ca la un Consiliu Judeţean. Este propus de ministru şi numit de preşedinte.

– Domnul Morar, dacă nu numesc pe cine vrea el, zice că nu e procedură. Dacă din procedură iese cine a ieşit, nu e bună procedura. Aici e vorba de fariseism, nu de principii.

– Funcţia pe care a ocupat-o domnul Morar nu a ocupat-o în baza dosarelor grele, că dacă o luam aşa nu mai ajungea niciodată şef. Şeful DNA se ocupă de management, nu de dosare penale.

– S-a spus că face USL-ul dosare penale, că vrea să pună mâna pe DNA, iar faptul că am propus-o pe Laura Codruţa Kovesi a lăsat în aer toate aceste minciuni.

– Domnul Morar şi doamna Kovesi au fost numiţi pe aceeaşi procedură, dar acum nu-i mai place.

– În lanţul acesta sunt două elemente politice, şi unul al magistraţilor. Sunt de acord să scoatem şi ministrul şi preşedintele, dar nu doar un picior. Eu am acţionat în baza legii din 2005 a Monicăi Macovei, care cred că nici în cel mai mare coşmar nu şi-a închipuit ca în 2013 să folosesc eu legea domniei sale.

– Nu am încă un nume pentru Ministerul Justiţiei, dar vreau un om care să nu fie membru de partid şi care să aibă şi ceva experienţă în relaţii internaţionale.

– Consider că pentru succesul USL victoria de la anul a domnului Antonescu este esenţială. Dacă îl voi trage în jos în campanie, voi avea grijă să nu fac acest lucru. În sondaje nu eram chiar o piatră de moară, dar dacă voi fi îmi doresc să fac orice ca el să câştige. Candidatul decide ce oameni vrea alături, eu accept orice decizie. USL este cel mai important proiect politic şi al domnului Antonescu, şi al meu.

CITEŞTE ŞI: Antonescu: Ponta este la mâna lui Băsescu. Nu câştigă nimic decât dacă vrea acesta

– Nu există niciun binom Ponta-Băsescu. Voi face tot ce ţine de mine să refacem cuplul Antonescu – Ponta, pentru că eu cred în el.

– Nu-mi doresc să tensionăm mai mult situaţia decât este. Din punct de vedere al legalităţii, indiferente de ce spune doamna Hăineală, toţi ştiu că mandatul domnului Morar a încetat şi că acea găselniţă nu stă în picioare şi că tot ce semnează Morar poate fi contestat în instanţă. De ce e nevoie de două luni ca să examinezi candidatura unui om pe care l-ai examinat şi acum trei luni?

– Nu înţeleg care e calitatea domnului Morar, nu am ce să negociez cu el. Povestea asta ipocrită cu doamna Pivniceru… cred că poate să fie om politic. Trebuie aplicată legea. Nu vreau să mă gândesc că tocmai CSM va refuza să aplice legea. Eu am aplicat legea, am făcut propunerile, dânşii dau aviz şi trimit la preşedinte. Să ne spună CSM că nu vrea să aplice legea mi se pare foarte grav şi sper să nu se întâmple.

– Cu Comisia Europeană avem canale de comunicare, dar oricum se ocupă doamna Macovei şi cine se mai ocupă pe acolo. Doamna Kovesi… care va veni în ţară când o cheamă domnul Morar.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi. Dimitrie Bogdan Licu este propunerea Ministrului Justiţiei pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, iar Codruţ Olaru a fost propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ. Alina Mihaela Bica a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, iar pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT a fost propusă Elena Giorgiana Hosu.

După tensiunile legate de nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, PNL a renunţat la Ministerul Justiţiei, care a fost asumat politic de PSD. Potrivit premierului Ponta, PNL nu a cerut în schimb un alt minister.