Politicienii reacţionează la pactul propus de Viorica Dăncilă. Ponta vrea să semneze, Barna şi Cioloş refuză. Ce spune Iohannis

Liderii politici răspund invitației premierului Viorica Dăncilă de a semna un pact politic prin care să se angajeze că nu vor tăia salariile și pensiile când vor fi la guvernare. Victor Ponta se declară deschis propunerii, însă Dan Barna și Dacian Cioloș resping, spunând că este vorba de o strategie ieftină de campanie. Președintele Klaus Iohannis spune că ideea unui pact trebuie validată prin vot.

14 sept. 2019, 07:13
Politicienii reacţionează la pactul propus de Viorica Dăncilă. Ponta vrea să semneze, Barna şi Cioloş refuză. Ce spune Iohannis

Klaus Iohannis: Iddea unui pact trebuie validată prin vot

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, în staţiunea Venus, că intenţia premierului Viorica Dăncilă de a propune partidelor parlamentare semnarea unui pact naţional pentru bunăstarea românilor este o acţiune electorală, ideea de pact fiind bună dacă vine după o validare.

„Vedeţi, acum suntem practic în campanie electorală, chit că formal suntem în campania preelectorală, şi toţi competitorii încearcă să prezinte abordări şi chestiuni atractive pentru electorat. Până aici, nimic rău. Însă, trebuie să înţelegem că ce se face acum cu acest pact, şi au încercat alţii să vină cu tot felul de documente tip pact, sunt acţiuni electorale. Le citim şi trecem mai departe. Însă ideea de înţelegere transpartinică, ideea de pact este bună dacă vine după o validare, şi eu am venit în faţa naţiunii de două ori cu asemenea document”, a spus Iohannis, răspunzând unei întrebări privind respectiva iniţiativă a premierului.

Şeful statului a dat drept exemplu pactul privind Apărarea şi pe cel privind Justiţia.

„Prima dată, imediat după ce am fost ales de peste 6 milioane de români în noiembrie 2014, am venit cu un pact care s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru România, vă amintiţi acel pact pentru Apărare, prin care am stabilit să alocăm 2% din PIB pentru Apărare. Un pact care ne-a adus foarte bună vizibilitate şi ne-a dus în centrul atenţiei şi în Uniunea Europeană şi, evident, în NATO. Am venit şi după referendumul din 26 mai cu un astfel de pact, pentru parcursul european, validat fiind de 6,5 milioane de români care au votat Da pentru referendumul pe care l-am propus. Iată că aşa, după o validare prin vot, o înţelegere transpartinică poate să fie benefică, şi după ce câştigăm alegerile, probabil vom veni în faţa românilor cu astfel de înţelegeri care sunt necesare pentru a merge spre o Românie normală”, a afirmat preşedintele ţării.

Dan Barna: Dacă premierul își dă demisia, discutăm despre pact

Dan Barna, preşedintele USR, a răspuns propunerii liderului PSD Vioricăi Dăncilă privind semnarea unui pact „pentru bunăstarea românilor”. Barna spune că doar dacă PSD renunţă la guvernare şi semnează pactul pentru organizarea de alegeri anticipate propus de USR-PLUS se va putea discuta despre un astfel de pact.

„Stimată doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă, Am luat act de propunerea pe care ne-aţi adresat-o în spaţiul public cu privire la semnarea unui pact pentru bunăstarea românilor. Vă scriu pentru a vă transmite că Alianţa USR PLUS se angajează să nu taie pensiile şi salariile şi să aducă bunăstare românilor. Doar dacă dumneavoastră şi PSD semnaţi pactul pentru anticipate şi vă prezentaţi demisia din funcţia de Prim-ministru al României, considerăm se vor crea premisele pentru a putea discuta despre un astfel de pact”, este răspunsul dat de Dan Barna şi publicat pe pagina de Facebook a USR, sâmbătă. 

Dan Barna cere Vioricăi Dănclă şi PSD să dovedească „responsabilitate şi preocupare pentru situaţia României din prezent”, precizând că USR are un pact cu cetăţeenii. 

„Dumneavoastră şi Partidul Social Democrat ar trebui să dovediţi responsabilitate şi preocupare pentru situaţia României din prezent. Dacă sunteţi, într-adevăr, preocupată pentru binele românilor, atunci aveţi datoria să puneţi capăt crizei politice actuale prin demisia dumneavoastră şi a întregului guvern. Alianţa USR-PLUS îşi propune să guverneze respectând toate legile ţării. Bunăstarea romanilor trebuie să crească, nu să scadă. Însă bunăstarea românilor poate fi atinsă doar eliminând, în primul rând, nedreptăţile din sistem şi înlăturând acele forţe politice care le-au creat. Ăsta e angajamentul nostru. Pactul nostru este cu cetăţenii!”, a mai scris Dan Barna.

Dacian Cioloş: Strategie ieftină de campanie, inventată de Ion Iliescu 

Dacian Cioloş, președintele PLUS, precizează că, dacă va ajunge la guvernare, partidul său nu va tăia pensiile şi salariile, calificând pactul pentru “bunăstarea” românilor propus de Viorica Dăncilă drept strategie ieftină de campanie, inventată de Ion Iliescu. El consideră că oamenii trebuie să ştie că ”PSD a amanetat viitorul copiilor noştri”.

”PLUS nu va tăia salariile şi pensiile românilor dacă ajunge la guvernare. Declar acest lucru cât se poate de ferm, pentru a pune capăt minciunii pe care Viorica Dăncilă o tot repetă în spaţiul public. PSD şi-a făcut un obicei din a câştiga voturi inducându-le românilor diferite spaime, ba a străinilor care vor să ne ia ţara, ba a opoziţiei care vrea să taie salariile şi pensile. Atât ştie partidul lui Liviu Dragnea şi al Vioricăi Dăncilă: să îi sperie pe oameni că, dacă “opoziţia cea rea” vine la putere, o să le ia din ceea ce PSD le-a dat cu atâta “mărinimie”. Strategie ieftină de campanie, inventată de Ion Iliescu şi de colegii lui în anii ’90. Oamenii s-au convins în atâţia ani că sunt doar vorbe goale. Tot ce a făcut PSD când a guvernat ţara a fost să crească cu sume derizorii salariile bugetarilor şi pensiile şi să umple cu sume uriaşe conturile clientelei de partid. Iar aceste creşteri nu s-au bazat pe vreo strategie savantă care să ajute economia românească să se dezvolte, ci prin împrumuturi externe care au îndatorat generaţii şi generaţii de acum înainte. Oamenii trebuie să ştie: PSD a amanetat viitorul copiilor noştri”, scrie Cioloş.

El consideră că PSD e partidul care măreşte salarii şi pensii pe banii altora.

”Noi vrem să plătim aceste salarii şi pensii dezvoltând economia şi permiţând românilor care vor să muncească cinstit să o facă la ei în ţară, nu prin străinătate. Ca o ironie a sorţii, exact în ziua în care Viorica Dăncilă propunea un pact pentru “bunăstarea” românilor şi soma opoziţia să semneze că nu va tăia salariile şi pensiile, Banca Naţională dădea un comunicat în care ne anunţa că datoria externă a României a crescut, în primele şapte luni din acest an, cu peste opt miliarde de euro, în special din cauza împrumuturilor făcute de Ministerul Finanţelor prin emisiunile de euroobligatiuni”, susţine liderul PLUS, adăugând: ”Noi nu avem nevoie să semnăm un pact cu PSD, ştim exact ce avem de făcut pentru a plăti pensiile şi salariile cetăţenilor români nu din bani de împrumut, ci din bani produşi în România”.

Victor Ponta: Voi propune colegilor mei sa semnam acest Pact National

Victor Ponta a anunțat sâmbătă că va semna pactul propus de premierul Viorica Dăncilă, prin care vrea să obțină garanții din partea partidelor parlamentare că nu vor tăia salariile și pensiile când vor fi la guvernare.

„In calitatea mea de lider al ProRomania vreau sa confirm ca am primit din partea Doamnei Viorica Dancila propunerea de a semna “Pactul National pentru Bunastarea Romanilor” . Desi mailul apare ca fiind trimis de “Liviu Dragnea – Cabinet Presedinte” – am luat foarte in serios propunerea pentru ca subiectul este foarte serios!

Vreau sa anunt faptul ca voi propune colegilor mei sa semnam si sustinem acest Pact National, din urmatorele motive :

1. ProRomania a fost initiat de cativa oameni care, in anul 2012 , au facut parte din Guvernul care a dat inapoi romanilor pensiile si salariile taiate in 2010 de Basescu si PDL / este absolut normal sa sustinem in continuare si cu toata consecventa principiul pastrarii veniturilor populatiei

2. Am semnat la, initiativa Presedintelui Klaus Iohannis, Acordul Politic National pentru garantarea drumului european al Romaniei – pentru ca principiile acelui Acord erau corecte si sustinute constant de catre ProRomania / suntem gata sa semnam si Pactul National pentru garantarea salariilor si pensiilor romanilor pentru ca si acest principiu este corect si in linie cu politicile promovate de ProRomania / faptul ca cei doi initiatori au interese electorale legate de Alegerile Prezidentiale este secundar pentru noi ( si pentru majoritatea cetatenilor)! Noi oricum il sustinem pe Mircea Diaconu – si sunt convins ca acesta este in favoarea pastrarii veniturilor populatiei

3. Suntem perfect constienti ca salariile si pensiile romanilor sunt intr-un grav pericol de a nu fi platite tocmai din cauza politicilor neprofesioniste si corupte promovate de Viorica Dancila, Liviu Dragnea si echipa lor / insa ProRomania considera ca oamenii si firmele romanesti nu trebuie sa fie cei care platesc pretul incompetentei si egoismului unor guvernanti trecatori ( asa cum a fost si in 2010 cu Basescu si PDL)!

4. Spre deosebire de celelalte partide ProRomania a venit deja cu o propunere alternativa la taierea salariilor si pensiilor – restructurarea radicala a Administratiei Publice ( reducerea numarului de judete, de unitati admnistrativ teritoriale, de agentii nationale si structuri deconcentrate, a Parlamentului ( 200 deputati si 100 senatori) samd – exista solutii realiste si eficiente!”, a scris Victor Ponta sâmbătă pe Facebook.

Viorica Dăncilă a propus un pact național la care să ia parte partidele parlamentare! Liderul PSD le cere formațiunilor politice din Parlament semnarea Pactului național pentru bunăstarea românilor. Concret, prin semnarea acestui document, să le fie garantate românilor salariile și pensiile, pentru a nu se mai repeta precedentul din mandatul lui Traian Băsescu când au fost tăiate salariile, iar pensiile, care au fost și ele propuse pentru micșorare, au fost salvate de o decizie a CCR.