VIDEO: Atac armat într-o școală din Serbia. 9 morți au fost deja confirmați / Verdictele lui Tudorel Butoi și Dan Antonescu

Eveniment oribil în Serbia. Un puști de 14 ani a intrat într-o școală din Belgrad, cu o armă de foc și a ucis mai multe persoane. Printre victime se numără minimum opt elevi și un agent de securitate.

03 mai 2023, 11:51
VIDEO: Atac armat într-o școală din Serbia. 9 morți au fost deja confirmați / Verdictele lui Tudorel Butoi și Dan Antonescu

Incidentul șocant a avut loc în centrul Capitalei, la școala gimnazială Vladislav Ribnikar, în jurul orei 08:40.

Un elev de clasa a șaptea a fost arestat, au transmis polițiștii din Serbia. Zona a fost blocată.

Miniștrii și alți reprezentanți ai Guvernului s-au deplasat la fața locului. Tânărul ar fi deschis focul în timpul orei de istorie. Băiatul a furat pistolul de la tatăl său.

Cel puțin patru răniți sunt la spital, unde primesc îngrijiri medicale de urgență – unii se află deja în operație.

Potrivit martorilor, băiatul era liniștit, cu note bune. Aproape nimeni nu-și explică gestul extrem.

Autorul crimelor este un băiat de clasa a VII-a. El îi aștepta pe polițiști stând pe un câmp, cu arma în mână. A fost arestat imediat de agenți.

Vracar, cartierul unde au fost comise crimele oribile, este o zonă de lux a Belgradului. Acolo se află sediile mai multor ambasade și muzee.

Astfel de atacuri armate sunt extrem de rare în Serbia. Experții au avertizat, însă, în repetate rânduri, că există riscuri din cauza numărului mare de arme rămase în țară după războaiele din anii ’90.

 

Ce spun experții din România

 

În opinia psihologului criminalist Tudorel Butoi, sistemul educațional tip „laissez faire” joacă un rol deosebit de important în producerea unor astfel de atrocități. Expertul crede că admonestarea și micile sancțiuni nu trebuie eliminate în familie și școli. În caz contrar, mulți dintre copii riscă să nu cunoască rușinea unor anumite fapte și să conștientizeze efectele negative ale unor fapte extreme.

Dan Atonescu, specialist criminolog, avertizează că afecțiunile psihiatrice apărute instantaneu și consumul de droguri joacă un rol determianant când se pune problema de crime în lanț. „Avem de-a face cu un consum de substanțe psihoactive, mai mult ca sigur. Astfel de persoane nu mai au pic de rațiune, pic de sentiment. Când se trezesc nu-și aduc aminte de ce ajung la pușcărie. Când efectele sunt active, ei nu mai au rațiune”, a declarat specialistul, pentru Antena 3.