VIDEO: Cea mai mare felină din Europa, văzută în munții României: „Priviți cât de grațioasă este!”

Imagini spectaculoase din zonele sălbatice ale României. Cea mai mare felină a Europei a fost surprinsă la plimbare prin Munții Făgăraș. „

23 mart. 2023, 09:46
VIDEO: Cea mai mare felină din Europa, văzută în munții României: „Priviți cât de grațioasă este!”

Un râs a fost surprins zilele trecute de camerele video din Munții Făgăraș, Carpații Meridionali. Felina, considerată cea mai mare pisică din Europa, este un animal de pradă, carnivor, foarte discret, ce trăiește izolat și în general, se ferește de contactul cu oamenii.

„Viața care mișună în pădurile Munților Făgăraș sigur bate filmul! Râsul este un animal extrem de sfios, dar priviți-l cât de grațios este.

(…) Pentru a-i asigura habitatul, avem nevoie de un Parc Național în Munții Făgăraș”, au transmis reprezentanții Fundației Conservation Carpathia în postarea făcută în social media.

 

Râsul, al treilea prădător al Europei

 

Rareori râsul este văzut la lumină. În general, este un animal nocturn și singuratic. Are corpul zvelt, măsoară până la 75 cm înălțime și poate cântări între 18 și 30 de kilograme. Culoarea blănii este galben-brună, iar majoritatea felinelor au pete roșii sau negre pe spate, pe părțile laterale, dar și pe picioare. Coada este relativ scurtă, cu pete negre.

Auzul și văzul sunt simțurile cele mai dezvoltate ale râsului, al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Smocurile din vârfurile urechilor îi conferă aspectul său atât de cunoscut.

„Râsul vânează cu precădere ungulate mici, precum căprioarele sau caprele negre, dar și pradă mai mică, precum rozătoarele. Este un vânător care apelează la ambuscade și elemente surpriză.

Felina se mișcă fără zgomot și atacă prada pe neașteptate făcând salturi și de câțiva metri. Îi ia câteva zile să termine de devorat o căprioară, astfel că poate să își îngroape prada pentru a reveni la ea mai târziu”, informează activiștii de mediu de la WWF.