EXCLUSIV Ministrul Petre Daea promite măsuri urgente după atacul șacalilor în județul Dolj: „Vom înăspri legislaţia astfel încât să avem drumul deschis către reducerea populaţiilor de animale sălbatice”

Un nou atac al șacalilor a avut loc în județul Dolj! Zeci de animale de la o fermă din judeţ au fost ucise. Localnicii sunt disperați deoarece, de două săptămâni, sunt terorizaţi de animalele sălbatice.

13 mart. 2023, 01:10
EXCLUSIV Ministrul Petre Daea promite măsuri urgente după atacul șacalilor în județul Dolj: „Vom înăspri legislaţia astfel încât să avem drumul deschis către reducerea populaţiilor de animale sălbatice”

Șacalii au făcut prăpăd în fermele și gospodăriile oamenilor din comuna Rojiște. Imaginile cu animalele sfâșiate sunt dezolante. Fermierii se tem că, în ritmul acesta, vor rămâne fără animale și nu vor avea ce pune pe masă de Paște.

Prefectul județului a mers personal să evalueze situația de la fața locului.

Problema este că ele fiind animale sălbatice, vânează noaptea, nu le poți prinde ziua când poți să le vânezi. Noaptea nu ai voie să le vânezi. Acum vreau să obțin de la minister să ne dea voie să le vânăm noaptea când ele sunt active„, a spus prefectul de Dolj.

Citeste si EXCLUSIV| George Simion, dezvăluiri incendiare despre cine a adus șacalii care fac ravagii în Olt: ”Zici că e sfârșitul …

Autoritățile organizează acțiuni de identificare și monitorizare a șacalilor din zonă pentru a lua măsuri.

O altă zonă în care animalele sălbatice au făcut prăpăd este Delta Dunării, acolo unde deja a fost aprobată vânarea a 400 de şacali în acest an.

Petre Daea promite măsuri urgente după atacul șacalilor: „Vom înăspri legislaţia”

Într-o intervenţie la România TV,  ministrul Petre Daea a dat asigurări că se vor lua măsuri urgente pentru reducerea efectivelor de animale sălbatice.

Am luat şi eu act de evenimentul ăsta neplăcut de la Călăraşi şi nu este primul. Am stat de vorbă cu primarul, cu directorul Direcţiei Agricole, cu prefectul care a fost la faţa locului şi care mi-a spus despre situaţia concretă. În momentul acela am transmis şi eu informaţiile necesare domnului ministru al Mediului Tanczos Barna, căci în portofoliul domniei sale se află reglementările în domeniu, plecând de la faptul că trebuie să fim mai exigenţi pentru că acum populaţiile de carnivore mari au crescut mult.

Citeste si Şacalii aurii din Delta Dunării bagă spaima în localnici. Ministerul Mediului a aprobat folosirea capcanelor pentru prinderea lor

Nu au fost puţine exemple când oamenii au fost atacaţi sau chiar răpuşi de urşi. Trebuie să venim cu măsuri legislative de reglare. Prima măsură a fost luată când s-a dat cota de vânătoare în Delta Dunării, dar măsurile trebuie sa se înăsprească din punct de vedere legislativ şi, evident, să fie puse în aplicare imediat. Să facem legislaţia atât cât trebuie de aspră pentru a putea avea deschis drumul către reducerea efectivelor de lupi, de urşi, de şacali.

Nu mai trebuie să mai stăm la interpretarea efectivelor. S-au extins în toată ţara, nu sunt doar în sudul ţării. A venit momentul să acţionăm în consecinţă şi mă bucur că autoritatile locale în frunte prefectul de la Dolj au actionat, dar trebuie să intrăm şi în zona prevenţiei„, a declarat ministrul Agriculturii la România TV.