VIDEO. Cerul s-a luminat de rachete în loc de artificii în Israel. Revelion în buncăre la Tel Aviv

Mai multe rachete trase din Fâşia Gaza au vizat Tel Avivul şi împrejurimile sale, precum şi sudul Israelului, luni, în momentul trecerii în Noul An
Filip Stan
01 ian. 2024, 10:53
VIDEO. Cerul s-a luminat de rachete în loc de artificii în Israel. Revelion în buncăre la Tel Aviv

Mai multe rachete trase din Fâşia Gaza au vizat Tel Aviv şi împrejurimile sale, precum şi sudul Israelului, luni, în momentul trecerii în Noul An, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.

Sirenele aeriene de avertizare au sunat în metropola israeliană, iar jurnaliştii din Tel Aviv au putut vedea rachete interceptate de sistemele israeliene de apărare antirachetă. Oamenii care sărbătoreau Anul Nou pe o stradă festivă s-au tras deoparte pentru a se adăpostit, în timp ce alţii au continuat să petreacă.

Încă un ostatic cu cetăţenie română, ucis de Hamas. Inbar Haiman „Pink” era o artistă renumită. Mesajul premierului Ciolacu după decesul tinerei de 27 de ani
Atacul din sudul Israelului a avut loc la ora locală 12:00 a.m. (20:00 GMT), iar cel de la Tel Aviv la 12:01 a.m., potrivit jurnaliştilor AFP.

„Am fost îngrozit, a fost prima dată când am văzut rachete, este terifiant, asta e viaţa pe care o trăim, este o nebunie”, a declarat pentru AFP Gabriel Zemelman, 26 de ani, în faţa unui bar din Tel Aviv unde a venit să sărbătorească Anul Nou cu prietenii.

https://twitter.com/day_walker110/status/1741714716081172910?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1741714716081172910%7Ctwgr%5Ee63cb9b9c75f53bbae4345b42b9920145224f612%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fstirileprotv.ro%2Fstiri%2Finternational%2Ftel-aviv-a-intrat-in-2024-cu-un-baraj-de-rachete-trase-din-fasia-gaza-zam-fost-ingrozit-asta-e-viata-pe-care-o-traim.html

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, au revendicat responsabilitatea pentru cele două atacuri într-un clip video postat pe reţelele lor de socializare, susţinând că au folosit rachete M90 ca „răspuns la masacrele civililor” comise de Israel.

Război în Orientul Mijlociu. Bombardamente intense în Gaza după încetarea armistiţiului. Hamas spune că sunt peste 100 de morţi.
Armata israeliană a confirmat atacul, fără a raporta iniţial existenţa unor victime sau pagube.

https://twitter.com/day_walker110/status/1741714716081172910?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1741714716081172910%7Ctwgr%5Ee63cb9b9c75f53bbae4345b42b9920145224f612%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fstirileprotv.ro%2Fstiri%2Finternational%2Ftel-aviv-a-intrat-in-2024-cu-un-baraj-de-rachete-trase-din-fasia-gaza-zam-fost-ingrozit-asta-e-viata-pe-care-o-traim.html

Replică la Tel Aviv după ce Israelul îşi continuă bombardarea necruţătoare asupra Fâşiei Gaza asediată.

Atacurile israeliene în centrul Fâşiei Gaza s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi, duminică, au anunţat oficiali ai spitalelor, în contextul în care luptele au devastat micuţa enclavă, la o zi după ce premierul israelian a declarat că războiul va continua „încă multe luni”, rezistând apelurilor internaţionale pentru încetarea focului, relatează AP.

Armata a anunţat că forţele israeliene operează în cel de-al doilea oraş ca mărime din Gaza, Khan Younis, iar locuitorii au raportat lovituri în regiunea centrală, cel mai recent focar al războiului aerian şi terestru de aproape trei luni, care a ridicat temeri privind o conflagraţie regională.

Armata americană a precizat că forţele sale au împuşcat şi ucis mai mulţi rebeli houthi susţinuţi de Iran atunci când au încercat să atace o navă de marfă în Marea Roşie, o escaladare a unui conflict maritim legat de război. Iar un ministru al cabinetului israelian a sugerat încurajarea populaţiei din Gaza să emigreze, remarci care ar putea agrava tensiunile cu Egiptul şi alte state arabe prietene.

Israelul afirmă că doreşte să distrugă capacităţile guvernamentale şi militare ale Hamas în Gaza, de unde a fost lansat atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Militanţii au ucis aproximativ 1.200 de persoane după ce au străpuns apărarea extinsă a frontierei Israelului, spulberând sentimentul de securitate al ţării. De asemenea, au capturat aproximativ 240 de ostatici, dintre care aproape jumătate au fost eliberaţi în timpul unui acord temporar de încetare a focului în noiembrie.

Imediat după miezul nopţii, de Anul Nou, militanţii Hamas au lansat o ploaie de rachete, declanşând sirenele de raid aerian în sudul şi centrul Israelului. Nu au fost raportate victime.

 

Palestinienii strămutaţi au găsit puţine motive de sărbătoare în ajunul Anului Nou în Muwasi, o tabără improvizată într-o zonă în mare parte nedezvoltată din sudul coastei mediteraneene a Fâşiei Gaza, desemnată de Israel ca zonă sigură.

„Din cauza intensităţii durerii pe care o trăim, nu simţim că există un nou an”, a declarat Kamal al-Zeinaty, înghesuit cu familia sa în jurul unui foc în interiorul unui cort. „Toate zilele sunt la fel”.

O altă rudă, Zeyad al-Zeinaty, care a fugit împreună cu familia din tabăra de refugiaţi Jabaliya din nordul Gaza, a declarat că soţia, fratele şi nepoţii săi se numără printre numeroasele rude pe care le-a pierdut în război.

Ofensiva aeriană şi terestră fără precedent a Israelului a ucis peste 21.800 de palestinieni şi a rănit alţi peste 56.000, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, guvernată de Hamas, care nu face distincţie între morţile civililor şi cele ale combatanţilor.

Războiul a declanşat o criză umanitară, un sfert dintre locuitorii din Gaza confruntându-se cu foametea, potrivit ONU. Bombardamentele israeliene au distrus zone vaste din teritoriu, provocând strămutarea a aproximativ 85% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza.

În această săptămână, Israelul şi-a extins ofensiva în centrul Fâşiei Gaza, vizând o centură de comunităţi dens construite care adăpostesc refugiaţi din războiul din 1948, care a dus la crearea Israelului, şi urmaşii acestora.

În Zweida, un atac aerian israelian a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit zeci de alte persoane, potrivit martorilor. Cadavrele au fost învelite în plastic alb şi aşezate în faţa unui spital, unde au avut loc rugăciuni înainte de înmormântare.

„Erau oameni nevinovaţi”, a declarat Hussein Siam, ale cărui rude se aflau printre cei morţi. „Avioanele de război israeliene au bombardat întreaga familie”.

Oficiali de la spitalul Al-Aqsa din centrul Deir al-Balah au declarat că cele 13 persoane se numără printre cele 35 de cadavre primite duminică.

Armata israeliană a declarat că se luptă cu militanţii din Khan Younis, unde Israelul crede că se ascund liderii Hamas. De asemenea, a declarat că forţele sale care operează în tabăra de refugiaţi Shati, în nordul Gaza, au găsit o bombă într-o grădiniţă şi au dezamorsat-o. Hamas a continuat să lanseze rachete spre sudul Israelului.

Israelul s-a confruntat cu o rezistenţă dură din partea Hamas de când a început ofensiva terestră la sfârşitul lunii octombrie, iar armata afirmă că 172 de soldaţi au fost ucişi în această perioadă.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei, a declarat că Israelul îşi retrage unele forţe din Gaza ca parte a „gestionării inteligente” a războiului. El nu a spus câte şi a lăsat să se întrevadă posibilitatea ca acestea să se întoarcă într-un moment ulterior al războiului.

Presa israeliană a relatat că până la cinci brigăzi, care numără mii de soldaţi, vor fi retrase, dar nu a fost imediat clar dacă aceasta reprezintă o rotaţie normală a trupelor sau o nouă fază a luptelor. Hagari a mai spus că unii rezervişti se vor întoarce la viaţa civilă pentru a susţine economia în vreme de război a Israelului.

UN MINISTRU ISRAELIAN ÎNDEAMNĂ LA MIGRAŢIE ÎN MASĂ DIN GAZA

Amploarea distrugerilor şi a exodului către sud a stârnit temeri în rândul palestinienilor şi al ţărilor arabe că Israelul intenţionează să alunge populaţia din Gaza şi să o împiedice să se întoarcă.

Duminică, ministrul israelian de finanţe de extremă-dreapta a declarat că Israelul ar trebui să „încurajeze migraţia” din Gaza şi să restabilească aşezările evreieşti în teritoriu, de unde a retras coloniştii şi soldaţii în 2005.

„Dacă în Gaza ar exista doar 100.000 sau 200.000 de arabi şi nu 2 milioane, întreaga discuţie despre „ziua de după” ar fi complet diferită”, a declarat ministrul de finanţe Bezalel Smotrich la Radio Armata.

Smotrich a fost în mare parte marginalizat de un cabinet de război din care nu face parte. Dar comentariile sale riscă să înrăutăţească tensiunile cu Egiptul vecin, care este profund îngrijorat de un posibil aflux masiv de refugiaţi palestinieni, alături de alte ţări arabe prietene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să menţină un control de securitate pe termen nelimitat asupra Fâşiei Gaza. La o conferinţă de presă de sâmbătă, el a declarat că războiul va continua timp de „încă multe luni” şi că Israelul va prelua controlul asupra părţii din Gaza a frontierei cu Egiptul.

Israelul spune că Hamas a introdus ilegal arme din Egipt, dar este probabil ca Egiptul să se opună oricărei prezenţe militare israeliene în această zonă.

De asemenea, Netanyahu a declarat că nu va permite Autorităţii Palestiniene, susţinută la nivel internaţional, care administrează unele părţi din Cisiordania ocupată, să îşi extindă conducerea limitată în Gaza, unde Hamas şi-a alungat forţele în 2007.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Capital.ro
Tragedie în ROMÂNIA. O fetiță de 8 ani a fost GĂSITĂ MOARTĂ
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Produsule Lidl iubite de milioane de români intră la promoție!
Adevarul
Ce bani avea Florian Coldea când conducea SRI. Profitul incredibil făcut din consultanţă, după ce s-a pensionat
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Cele mai impulsive zodii. Și nu e tot, sunt și geloase
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare
Capital.ro
ESTE INTERZIS peste tot în România. REGULA despre care știe foarte puțină lume
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
stirilekanald.ro
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată, într-o pădure de salcâmi. Scenariul cumplit urmărit de anchetatori
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
MOSCOVA AMENINȚĂ ROMÂNIA! Atac dur chiar de la KREMLIN la adresa BUCUREȘTIULUI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'