VIDEO cu momentul în care generalul Soleimani este ucis de drona americană. Secundele care ar putea declanşa Al Treilea Război Mondial

Armata americană a lansat atacul în care a murit generalul iranian Qasem Soleimani în momentul în care convoiul în care se afla temutul și influentul general se îndrepta spre aeroportul internațional din Bagdad. Rachetele americanilor au lovit cu toată forța mașina în care se afla Qasem Soleimani. În atac au mai murit doi general ai Gărzilor Revoluției, un colonel și un căpitan.

03 ian. 2020, 21:22

Televiziunea din Irak, unde a avut loc atentatul împoriva generalului iranian, a făcut publice imaginile atacului. Imagini filmate de camerele de supraveghere arată cum o rachetă lovește mașina în care era militarul cu rang înalt. Alături de general a pierit și omul lui de încredere.

Pentagonul a anunţat uciderea unui lider militar iranian, generalul Qassem Soleimani, în urma atacurilor aeriene la Bagdad, transmite CNN. Autorităţile de la Teheran au calificat drept o „escaladare extrem de periculoasă” uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să „răzbune” moartea lui Soleimani. De asemenea, cea mai înaltă instanţă de securitate din Iran a promis să răzbune „la momentul şi în locul potrivit” moartea generalului. La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu. Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a estimat că raidul american va „declanşa un război devastator în Irak”. Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis, de asemenea, „pedeapsa dreaptă” pentru „asasinii” responsabili de moartea generalului iranian, conform AFP.

Cel mai înalt organism de securitate al Iranului a promis vineri că această ţară va răzbuna ”la locul şi momentul potrivit” uciderea comandantului Forţei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, în urma unui raid american în Irak, informează AFP, potrivit AGERPRES.

”America trebuie să ştie că atacul său criminal împotriva generalului Soleimani a fost cea mai gravă eroare a sa (…) America nu va putea evita consecinţele acestui calcul greşit”, afirmă într-un comunicat Consiliul suprem iranian de securitate naţională. ”Aceşti criminali vor suferi o răzbunare dură (…) la locul şi momentul potrivit”, se mai arată în acelaşi text, conform căruia Washingtonul ”va fi responsabil pentru consecinţele ce decurg din fiecare aspect al acestei acţiuni criminale”.