VIDEO cu noile lansatoare M270 în acţiune. Lansatoarele mai performante ca HIMARS fac ravagii pentru armata rusă

Soldații ucraineni au publicat prima înregistrare video cu lansatoarele multiple de rachete M270 în acțiune după ce Kievul a anunțat la mijlocul lunii iulie că acestea au ajuns din Marea Britanie.

29 iul. 2022, 17:55
VIDEO cu noile lansatoare M270 în acţiune. Lansatoarele mai performante ca HIMARS fac ravagii pentru armata rusă

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că lansatorul este acompaniat de un vehicul blindat britanic FV103 Spartan care pare să fie folosit ca vehicul de comandă.

Pe 15 iulie ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov anunța că primele sisteme M270 au ajuns în Ucraina, afirmând la momentul respectiv că „vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”.

Lovitură grea pentru Putin. SUA anunţă că 75.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina. Rusia respinge cifrele
„Nicio milă pentru inamic”, a adăugat el. Marea Britanie anunțase la începutul lunii iunie că a cerut aprobarea SUA să livreze lansatoare M270 Ucrainei, Londra având nevoie de acceptul Washington-ului în acest sens deoarece sistemele sunt fabricate în SUA.

Cu ce diferă sistemele M270 de lansatoarele HIMARS
Generalul în retragere Mark Hertling, fostul comandant al Armata Statelor Unite ale Americii – Europa, a explicat săptămâna aceasta diferențele dintre cele două sisteme, notând că, spre deosebire de HIMARS care „practic este o camionată cu rachete”, sistemul M270 este un vehicul cu șenile proiectat să țină pasul cu tancurile pe teren accidentat, fiind ca atare mai lent.

Lansatoarele M270 sunt de asemenea mai greu de reparat fiindcă au mai multe componente și au nevoie de un echipaj mai mare pentru operarea lor.

Deși sistemele HIMARS sunt mai bune decât cele primite de Ucraina din Marea Britanie, M270 sunt net superioare lansatoarelor din arsenalul armatei ruse în ceea ce privește precizia, cadența tragerii și raza de acțiune.

Viktor Orban insistă cu mesajul pro-Putin: „Războiul în forma actuală nu poate fi câştigat, ne paşte recesiunea în Europa”
La fel ca lansatoarele HIMARS, cele M270 folosesc rachete GMLRS ghidate prin satelit, putând fi folosite practic ca un analog al unei rachete tactice cu rază relativ lungă de acțiune (deși mai puțin puternică decât, de exemplu, sistemele Iskander rusești).

Lansatoarele sovietice în schimb pot funcționa, în cea mai mare parte, numai cu focoase cu dispersie și împotriva unor ținte „moi” la distanță lungă din cauza preciziei lor slabe.