Video! Cum arată astăzi Cascada Bigăr la aproape un an de când s-a prăbușit! E în continuare impresionantă! Imagini recente cu perla turismului din vestul țării!

Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice dn România, s-a prăbușit în vara anului 2021. La aproape un an distanță de la nefericitul eveniment, deşi cascada a rămas fără principalul perete, nu și-a pierdut din spectaculozitate și din măreție.

09 apr. 2022, 09:09
Video! Cum arată astăzi Cascada Bigăr la aproape un an de când s-a prăbușit! E în continuare impresionantă! Imagini recente cu perla turismului din vestul țării!

Cum arată astăzi Cascada Bigăr. Romsilva anunţa, la momentul prăbuşirii, că acest lucru s-a întâmplat din cauze naturale.

Cum arată astăzi Cascada Bigăr la aproape un an de când s-a prăbușit

Reprezentanții regiei explicau atunci că travertinul și mușchii care se acumulaseră în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar Cascada Bigăr a cedat sub propria greutate. Au existat, însă, şi experți care au contrazis această teorie și au acuzat o intervenție umană.

Romsilva a dat, însă, asigurări că Rezervația Naturală „Izvorul Bigăr” este o zonă protejată, intervenția umană fiind minimă, iar procesele naturale se desfășoară liber. Romsilva a precizat, de asemenea, că tocmai pentru a nu împiedica procesele naturale, administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei.

Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr. Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada”, explicau, în iunie 2021, reprezentanţii Romsilva.

Citeste si Cum arăta cascada Bigăr acum 100 de ani. GALERIE FOTO

Cascada Bigăr, locul 1 în topul celor mai impresionante cascade din lume, potrivit site-ului The World Geography

Cascada Bigăr a devenit celebră după ce, în urmă cu nouă ani, site-ul The World Geography a plasat-o pe primul loc în topul celor mai impresionante cascade din lume.

Cum arată astăzi Cascada BigărPeisajul spectaculos este creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de muşchi.

Apa cascadei este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând o cascadă de tuf calcaros. Apa iese de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri. Iarna, când apa îngheaţă, țurțurii transformă cascadă într-un veritabil Palat de Cleștar.

Cascada Bigăr face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, în anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

Citeste si VIDEO cu momentul prăbuşirii unei părţi din cascada Bigăr. Romsilva: „Sunt cauze naturale”