VIDEO Cum reglezi termopanele pentru iarnă. Secretul care îţi va ține casa mai călduroasă și facturile mai mici

Dacă aveți geamuri termopan, trebuie să știți aceste lucruri pe care tâmplarii nu vi le-au spus când vi le-au instalat.

22 sept. 2022, 13:04

Termopanele trebuie reglate din când în când și, cel mai important, trebuie trecute în regim de iarnă sau vară, în funcție de sezon. Sezonul rece a cam venit peste noi, iar temperaturile vor continua să scadă. De aceea, acum, cât încă nu e foarte frig, trebuie să-ţi iei unele măsuri de prevenţie, pentru a-ţi asigura confort sporit. Astăzi vorbim despre reglarea la geam termopan.

Mai jos, găsiți pe romaniatv.net toate informațiile necesare de care aveți nevoie pentru a face acest lucru singuri. Pe măsură ce trece timpul, ferestrele cu geam termopan se lasă și au nevoie de intervenție pentru a nu se degrada.

Metoda ingenioasă prin care îți reglezi geamurile termopane, pentru a avea mai multă căldură în casă. Secretul pe care nu îl spune niciun specialist!

Cum îţi dai seama dacă termopanele trebuie reglate?
Metodă e una extrem de simplă. Aprinde o lumânare şi pune-o în dreptul ferestrei. Dacă flacăra se mişca în toate părţile, adică necontrolat, înseamnă că geamurile nu sunt aliniate corect. Altă metodă presupune utilizarea unei hârtii. Pune o coală de hârtie intre tocul geamului şi deschidere, după care închide fereastră. Dacă tragi de hârtie şi se mişcă foarte uşor, adică nu întâmpini rezistenta, fereastra are nevoie neapărată de reglaj.

Dacă ai observat că ferestrele nu se mai închid bine și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate. Vestea bună e că poți să le reglezi singur! Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi, cu ajutorul unei șurubelnițe, încearcă să-l strângi. Astfel, vei regla presiunea.Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine.

Cum se reglează termopanele pentru vară/iarnă

Tot din acest orificiu reglezi geamul termopan pentru vara și pentru iarnă. Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede. Dacă ți se pare că nu e suficient, verifică și garnitura ferestrelor.

O garnitură uzată aduce probleme. Frigul, curenții de aer și chiar apa ploilor pătrund în casă, iar pe de altă parte, izolarea fonică nu mai este nici ea atât de bună. În acest caz, doar schimbarea garniturii rezolvă problema.

Garniturile se deteriorează în timp și trebuie schimbate.

Cum se reglează geamurile termopan pentru iarnă?

  • În momentul în care instalatorii montează geamurile, le lasă în aşa-zisa poziţie „neutră”. Pentru a le pregăti de sezonul rece, ai nevoie de o cheie imbus, de mărimea 4. Iată ce paşi ai de făcut pentru reglare la un geam termopan:
  • Uită-te cu atenţie la geam. Pe marginea lui sunt marcajele specifice pentru toate balamalele;
    Răsuceşte fiecare balama, cu ajutorul cheii imbus, dinspre garnitură de cauciuc înspre camera. Atunci o să observi că geamul se depărtează puţin de rama, putând apărea chiar şi o mică crăpătură. Aceea e poziţia optimă a geamului pentru iarnă, dar şi pentru deschiderea facilă a lui.

Balamalele geamului de tip termopan
Și balamalele au nevoie de întreținere. În comerț există uleiuri speciale cu care trebuie să le ungi. Tot de la balamale poți regla ferestrele pe verticală și orizontală. Reglajul se face la balamale și e valabil și pentru ferestrele oscilobatante.

Citește și: Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO