VIDEO Cutremur după cutremur în România, s-au simţit puternic: „Au ieşit toţi vecinii de frică, eu credeam ca îi de la băutură”. Se schimba harta seismică, Vrancea a intrat în hibernare

IGSU a precizat că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora

23 mai 2023, 06:29
VIDEO Cutremur după cutremur în România, s-au simţit puternic: „Au ieşit toţi vecinii de frică, eu credeam ca îi de la băutură”. Se schimba harta seismică, Vrancea a intrat în hibernare

Un cutremur cu magnitudinea 4.9 s-a produs, luni seară, în judeţul Arad, la o adâncime de 2,2 kilometri, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului, care a revizuit informaţiile iniţiale. Magnitudinea anunţată iniţial era 4.6. IGSU a anunţat că, în judeţele unde seismul a fost resimţit, echipaje operative vor face recunoaşteri în teren. Un nou cutremur, cu magnitudinea 4.3, a avut loc în aceeaşi zonă.

”În urmă cu puţin timp, în Banat, Arad s-a produs un cutremur cu intensitatea de 4,9 pe Richter. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din judeţele unde seismul a fost resimţit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Carmen Harra a aruncat bomba! Cum se va distruge tot ce știm în următorii ani: „Perioada omenirii este destul de dureroasă, pentru că trecem prin acest purgatoriu”

Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte, în timpul şi după producerea unui seism, sunt disponibile aici.

IGSU a precizat că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).

Cutremur în Arad, Gheorghe Mărmureanu a avut dreptate: Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze spre Banat

Cutremurul cu o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, de luni seara, înregistrat la doar 15 kilometri de municipiul Arad, a scos oamenii în stradă, în Arad și Lipova, notează agenția națională de presă Agerpres.

Cutremurul cu o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, de luni seara, înregistrat la doar 15 kilometri de municipiul Arad, a scos oamenii în stradă, în Arad și Lipova, notează agenția națională de presă Agerpres.
O mulțime de oameni au ieșit din apartamente speriați, în urma cutremurului de luni seara. Din fericire, însă, nu au fost înregistrate pagube, conform autorităților. Imediat după producerea cutremurului, sute de oameni din cartiere au ieşit în stradă, de teamă că ar putea exista replici. În Arad şi Lipova, locuitorii de la blocuri, care au simțit cel mai tare seismul, spun că a fost cel mai intens cutremur pe care l-au simţit în zonă.

„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus, pentru AGERPRES, un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka.

Şi în cartierele de case din Arad, oamenii au ieşit la stradă pentru a-şi întreba vecinii dacă au simţit cutremurul. „Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”, a spus un locuitor din cartierul Europa, din Vladimirescu.

Inițial, cei de la Institutul Naţional De Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului au localizat epicentrul la 12 kiloetri distanță de Lipova, ca mai apoi să revizuiască datele.

„Sunt martori care mi-au relatat că au văzut cum se clatină turla Bisericii Ortodoxe Radna, dar din fericire nu s-a prăbuşit şi până acum nici nu au fost raportate pagube în Lipova. Eu am plecat deja în recunoaştere în cartiere, să vorbesc cu oamenii şi să văd dacă sunt probleme. Tot ce pot să spun până acum este că în zona Lipova, unde am înţeles că a fost epicentrul, eu, personal, nu am simţit niciodată un cutremur atât de puternic. A fost în două reprize scurte, cu pauză de câteva secunde între ele, aşa am simţit eu”, a spus primarul din Lipova, Florin Pera, pentru Agerpres.

Cutremurul din Arad s-a simţit puternic: „A fost intens. Am avut impresia că acoperișul va ceda”

Au apărut primele imagini de la cutremurele produse, luni seara, în zona Crişana, Arad. Ce spun cei care au simțit seismele.
Zona Crişana, Arad a fost zguduită luni seara de două seisme de 4,9 şi 4,3 pe Richter, care au fost resimțite în mai multe zone.

Oameni s-au speriat mai ales că, potrivit specialiștilor, în ultimii 10 ani în zona Arad nu au mai avut loc cutremure de o asemenea magnitudine.

„Am auzit cum se freacă mobila de parchet și când m-am uitat la stâlpii din living, i-am văzut că efectiv vibrau. Nu am simțit niciodată un cutremur până acum, a fost scarry” – este doar unul dintre multele impresii ale arădenilor pe rețelele de socializare, imediat după cutremurul de luni seara.

@g.r.ros

Cutremur Ghioroc, județul Arad, ora: 20.46 #earthquake #romania🇷🇴

♬ Scared – tomandandy

„În zona Aradului n-au fost în ultimii 10 ani cutremure de mai mari de patru. Au fost în zona sudică a Banatului, pe la Moldova Nouă, în zona aia, acolo au fost 5-6”, a spus la Antena 3 CNN, seismologul Mihai Diaconescu.

Cutremure în Crişana, Arad. Cum s-au simțit

„Am simțit primul cutremur cât şi replica. Mă aflu localitatea Masloc la 35 km de Timișoara şi 25 km de Arad. Primul a fost extrem de intens. S-a auzit un zgomot foarte puternic. Am avut impresia că a intrat efectiv o mașină în propria locuință.

A durat câteva secunde timp în care am văzut şi obiectele din casă cum se mișcă şi am avut impresia ca acoperișul în mod sigur va ceda. Replica a durat mai puțin şi atât zgomotul cât şi mișcarea au fost mai mici”, a spus  o femeie.

De asemenea, pe Facebook oamenii au povestit cum au simțit cele două seisme.

„Eu am crezut că sare casa în aer de la zgomot, sau că o trăznit in”,

„Au ieșit toți vecinii în stradă de la cutremur. A fost tăricel. Am auzit casa că mișcă”;

„La înălțime în bloc se simte bine de tot și incredibil de ciudat! Era să mă iau de vecini”;

„Daa, s-a zguduit patul cu noi la Ineu”,

„Am avut senzația că a fost explozie în bloc”;

„Etaj 3, Micălaca, senzația a fost de explozie în pivniță”;

„În Arad s-a simțit foarte tare, cel puțin în zona mea… Scurt, dar de mare intensitate”;

„La mine în casă s-a mișcat mobila”;

Nu lipsesc, desigur, nici mesajele amuzante:
„În sfârșit se mișcă lucrurile și în Arad!”

„Vă dați seama cum am simțit noi, Tarafului, cu blocurile din lemn ale lui Falcă?”;

„Nu vă panicați, am cazut din pat, relax!!!”

„Voi de unde cumpărați țigări?… Vreau și eu”

„Am crezut că îi de la bautură”;

„N-a fost cutremur, e de la rotativă”;

„Deci dacă ajung acasă și îmi văd paharele de vin sparte din cauza cutremurului, le ia dr@cu de plăci tectonice. #numazic”;

„A fost cutremur în pantalonii mei”;

„Da…și eu în cartierul Gai din Arad, am simțit…Doamne Ferește!”

„Da! A fost ffff puternic! Deja al doilea la Covasâna,jud Arad!”,

„Primul s-a simțit puternic în Beiuș, Bihor

Da ora 23:01, prima replică, com.Pomezeu, Județ Bihor, s-a zgâlțâit un pic patul și dulapurile”, sunt doar câteva din comentariile celor care au simțit cutremurul şi replica produse în Crişana Arad la postarea Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.