VIDEO: Eveniment controversat la Pitești. Cadrele din Securitate au montat un monument care a provocat revoltă în societate

Eveniment controversat în Pitești. Un grup de ofițeri de securitate a montat miercuri, în plină zi, un monument dedicat „eroilor" fostei Securități, de pe vremea comunismului. 

15 sept. 2022, 18:08
VIDEO: Eveniment controversat la Pitești. Cadrele din Securitate au montat un monument care a provocat revoltă în societate

Abuzurile din perioada comunismului au fost elogiate la Cimitirul Eroilor din Pitești, orașul în care s-au petrecut o mulțime de abuzuri odioase ale Poliției Politice, în perioada lui Gheorghe-Gheorghiu Dej, dar și a lui Nicolae Ceaușescu.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate şi şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar. Inclusiv preoți au luat parte la manifestație, plus cadre militare în rezervă ale SRI, SIE, MAPN și MAI, respectiv membri ai Asociației „Cultul Eroilor Regina Maria”.

Aceștia au montat un monument „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României, informează ArgesPress.

„Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni.

E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții”, a transmis Șovar, potrivit sursei citate.

 

Amintiri dureroase ale românilor, după crimele comunismului

 

Evenimentul din această săptămână a amintit de „Experimentul Pitești”, dar și de crimele odioase comise în închisorile comuniste din toată țara.

În fostul penitenciar de la Pitești a avut loc, în perioada 1949-1952, cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic. Deținuții erau obligați să se tortureze între ei, după ce au fost turnați de securiști, totul sub zâmbetele sadice ale gardienilor comuniști.

Mii de deținuți au fost „reeducați” în Penitenciarul Pitești, adică au fost fie omorâți, fie bătuți cu bestialitate, respectiv supuși unor umilințe extreme. De-a lungul timpului s-au scris numeroase cărți pe marginea acestui subiect.