VIDEO Explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg. Un cunoscut blogger militar rus a murit şi mai multe persoane au fost rănite

O explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg a avut loc duminică. Un blogger rus de război a fost ucis și alte 25 persoane au fost rănite, a informat agenția de presă rusă TASS, citând serviciile de urgență.

02 apr. 2023, 20:27
VIDEO Explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg. Un cunoscut blogger militar rus a murit şi mai multe persoane au fost rănite
Explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg

UPDATE: Numărul celor răniţi în explozia din Sankt Petersburg creşte la 25, 19 persoane fiind spitalizate. Autorităţile locale au demarat o anchetă, dar nu au oferit deocamdată informaţii despre modul în care s-a produs explozia. Cunoscutul blogger care a murit devenise critic în ultima perioadă cu privire la la regresele armatei ruse în Ucraina, relatează CNN.

Explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg. Potrivit agenției de știri ruse RIA, bărbatul ucis Vladlen Tatarsky, al cărui nume real era Maxim Fomin, avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram și a fost unul dintre cei mai importanți dintre bloggerii militari influenți care au oferit un comentariu deseori critic despre războiul Rusiei în Ucraina.

Cel puţin 16 persoane au fost rănite în explozia de la Street Bar Cafe. În social media au apărut filmuleţe cu momentul exploziei şi cu oameni răniţi pe stradă.

Explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg

Tatarsky s-a numărat printre sutele de participanți la fastuoasa ceremonie de la Kremlin din septembrie anul trecut, când a fost proclamată anexarea de către Rusia a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, o mișcare pe care majoritatea țărilor din cadrul ONU au condamnat-o ca fiind ilegală.

Un site din Sankt Petersburg a spus că explozia a avut loc într-o cafenea care a aparținut la un moment dat lui Evgheni Prigojin, fondatorul companiei de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina.

Citeşte şi: Cum încearcă Rusia să scape de sancţiuni cu ajutor din Kazahstan. Manevra prin care vrea să pună mâna pe activele Lukoil din România prin intermediul KazMunayGas

Dacă Tatarski ar fi fost vizat în mod deliberat, ar fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei figuri asociate cu războiul din Ucraina. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a acuzat serviciile secrete ale Ucrainei în august anul trecut că a ucis-o Daria Dughina, care a murit după ce mașina în care se afla a explodat.

Vladlen Tatarski cerea în mai 2022 să fie „judecat ‘geniul militar’ răspunzător de această înfrângere”, referindu-se la tentativa ratată a armatei ruse de a traversa, atunci, râul Doneţ, o manevră considerată unul din cele mai importante eşecuri pentru Rusia de la începutul războiului în Ucraina, de vreme ce peste 50 de vehicule blindate au fost distruse cu această ocazie.

Trebuie să existe o mobilizare, altfel vom pierde războiul. Este nevoie de 600.000-800.000 de oameni pentru a învinge Ucraina„, a scris Vladlen Tatarski pe contul său de Telegram pentru cei peste 270.000 de urmăritori.

Vladen Tatarsky, pe numele său real Maxim Fomin, era un blogger celebru şi susţinător fervent al războiului Rusiei în Ucraina. El a câştigat notorietate după ce, anul trecut, a postat un video filmat în interiorul Kremlinului, în care spunea: “Îi vom înfrânge pe totţi, îi vom ucide pe toţi,  îi vom jefui pe toţi, cum trebuie. Exact cum ne place”.

O sursă din Ministerul de Interne susţine că bomba care a explodat a fost ascunsă într-o statuetă oferită lui Tatarsky în dar.