VIDEO George Simion, declaraţie mizerabilă în Parlamentul European: „Aveţi un candidat autist”. Strategie de marketing sau scos din context?

Candidatul AUR la preşedinţia României, George Simion, care în urmă cu câteva zile se întreba retoric "ce mă fac cu voi", referindu-se la posibilitatea în care ar ajunge la Cotroceni şi la cei care nu îl votează, a avut joi cel mai josnic derapaj din campania electorală.
George Russo
15 mai 2025, 16:48
VIDEO George Simion, declaraţie mizerabilă în Parlamentul European:

Geroge Simion, aflat în Parlamentul European, a fost interpelat de jurnaliştii români şi a avut o reacţie agresivă, aşa cum a obişnuit deja de când a apărut pe scena politică, dar mai ales după anularea primului tur al alegerilor din noiembrie, de când a început să vizeze votanţii lui Călin Georgescu.

Preşedintele AUR, după ce în această săptămână s-a întâlnit cu mai mulţi lideri europeni, a fost întrebat în Parlamentul European, de jurnaliştii de la Pro TV, care este programul său pentru România, moment în care s-a enervat şi i-a acuzat că îl hărţuiesc, după care a recurs la o declaraţie absolut golănească, spunându-le acestora că „aveţi un candidat autist”.

Nu este prima dată când candidatul AUR face o astfel de declaraţie, deşi prima a trecut oarecum neobservată, dar de data aceasta, având în vedere cadrul instituţional unde se afla (Parlamentul European), este cu atât mai gravă.

Pe data de 23 aprilie, invitat la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, George Simion i-a descris într-un cuvând pe candidații la alegerile prezidențiale din mai.

„Unu, un autist, doi, un mincinos, trei, leneșul care stă în cârciumi șiii patru…Aveți un public inteligent? Sigur, o să identifice personajul”, a răspuns Simion.

Dialogul purtat joi de George Simion cu jurnaliştii, în holul Parlamentului European

Camelia Donțu: Și un mesaj pentru cei din România?

George Simion: Gânduri bune, doamnă!

Camelia Donțu: Care este programul dumneavoastră?

George Simion: Doamnă, v-am trimis un comunicat de presă. Dumneavoastră, și în Parlamentul European hărțuiți lumea?

Camelia Donțu: Nu hărțuiesc. Camelia Donțu, Știrile ProTV. Nu stați de vorbă cu noi?

George Simion: Păi, da, dar nu vedeți cum vă purtați? Nu se poartă așa.

Camelia Donțu: Deci, ne puteți oferi o declarație despre întâlnirile de astăzi?

George Simion: Sigur, am trimis un comunicat de presă, cum se face. Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!.

 

Reacţia preşedintelui CNCD

Csaba Asztalos, președinte Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că afirmațiile lui George Simion „stigmatizează un grup larg de persoane”

„Pentru un candidat care dorește să fie președintele României? Sunt declarații care nu onorează o astfel de funcție. Sunt declarații care etichetează, stigmatizează un grup larg de persoane. În România, în jur de 1% din populația României are astfel de afecțiuni și mai trebuie să precizăm că acest 1% adică peste 40.000 de persoane, au familii, au prieteni și aceste persoane sunt prezente în societate, sunt contribuie la bunăstarea comunității, unii dintre ei fac eforturi, părinții, familia fac eforturi pentru a fi prezenți.

Ca atare, mă întreb eu dacă avem astfel de ieșiri și astfel de comportamente față de o persoană care are o funcție în societate, în sensul că este primar general, este candidat, cum se va putea apăra o persoană care nu are astfel de funcții și dacă nu e o disonanță cognitivă în a dori să ocupi cea mai înaltă funcție din stat, depunându jurământ în acest sens, cu mâna pe constituție și pe Biblie. Dar să etichetez, să stigmatizez, să răspândești discursul urii și ura în sine doar cu scopul de a păcăli electoratul pentru a ajunge președinte”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Euronews România.

Întrebat dacă CNCD se poate autosesiza în acest caz, Csaba Asztalos a explicat că declarația lui Simion „vizează o persoană în mod individual și persoana respectivă poate să depună plângere”.

„Dacă vizează un grup de persoane, Colegiul se poate autosesiza. Dar cred că în acest caz nu este vorba despre faptul de a avea o procedură juridică. Cred că în astfel de campanie acest lucru se urmărește, de altfel, de a avea proceduri juridice. Cred că expunerea cetățenilor au astfel de comportamente este importantă pentru ca cetățenii, atunci când își exercită dreptul fundamental constituțional de a alege, să facă acest lucru într-un mod informat și să se pună în locul celui stigmatizat, atacat, ce ar face dacă ar fi în locul persoanei respective? A atunci când mergem la vot, să avem toate datele când punem aceeași ștampilă”, a precizat șeful CNCD.

Ce este autismul

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează modul în care o persoană comunică, interacționează social și percepe lumea din jur, potrivit reginamaria.ro.

Este cunoscut și sub denumirea de tulburare din spectrul autist (TSA), pentru că manifestările pot varia foarte mult de la o persoană la alta.

Unele persoane pot avea dificultăți evidente în a vorbi sau a înțelege emoțiile celorlalți, în timp ce altele pot comunica fluent, dar au provocări legate de interacțiunile sociale sau comportamente repetitive.

Autismul nu este o boală și nu are un „tratament” în sensul clasic. Este o condiție neurodezvoltamentală care apare din copilărie și se manifestă pe tot parcursul vieții.

Cauzele nu sunt complet înțelese, dar se consideră că rezultă dintr-o combinație de factori genetici și de mediu.

Citeşte şi: George Simion, mişcare de ultimă oră după ce a boicotat majoritatea dezbaterilor electorale

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
Playtech.ro
Care este distanța legală pentru a construi un gard nou între două proprietăți. Ce prevede legea
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Tragedia neștiută din viața Cristinei Deleanu. Povestea actriței care a transformat durerea în artă
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 15 mai 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 18,60 de milioane de lei la Joker
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Gafa care schimbă totul în alegerile prezidențiale. Răsturnare de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an