EXCLUSIV VIDEO Interviu cu călugărul Călin, cel care denunţă mai mulţi prelaţi ai BOR pentru abuz sexual: „Dacă eşti pedofil şi violezi copii, poţi să mai fii tu slujitorul Bisericii?”

Călugărul care a dat publicităţii mai multe informaţii şi chiar înregistrări audio cu depuatatul Aurel Bălăşoiu, dar şi cu alte personaje importante din cadrul Bidericii Ortodoxe Române, spune că el a prezentat dovezile doar procuraturii şi că nu vrea să facă rău bisericii.

04 oct. 2022, 23:06
EXCLUSIV VIDEO Interviu cu călugărul Călin, cel care denunţă mai mulţi prelaţi ai BOR pentru abuz sexual: „Dacă eşti pedofil şi violezi copii, poţi să mai fii tu slujitorul Bisericii?”

Călugărul Călin spune că intenţia sa şi a altor tineri, care ar fi suferit la rândul lor abuzuri din partea feţelor bisericeşti, este să cureţe BOR de elementele care fac rău credibilităţii instituţiei. De asemenea, el spune că nu vrea să facă rău Bisericii şi nici nu se dezice de Dumnezeu.

Ce s-a intamplat de ati ajuns sa fiti inversunat impotriva preotilor, bisericii?

Da, nu sunt impotriva bisericii, nu pot fi impotriva bisericii. Cum sa pot fi impotriva bisericii? A fi impotriva bisericii inseamna a fi impotriva lui Dumnezeu. Biserica e despre sa devii uman, nu sunt impotriva bisericii ca institutie ca local de inchinare. Nu sunt un ateu. Eu nu sunt om care ar vrea sa loveasca biserica, nu. Eu sunt un om care iubeste biserica, pe Iisus, tin la biserica mea.

Numai ca in aceasta biserica au aparut anumiti indivizi, iar acesti indivizi trebuie eliminati imediat.

La cine faceti referire sau cum ati ajuns sa aflati informatii despre Balasoiu? 

Un om din anturajulor lor, nu din anturajul lui Teodosie, ci din anturajul domnului Balasoiu. Facand parte din anturajul domniei sale, am cules tot ce inseamna infromatii, detalii, poze, bineinteles trimise de el, nu furate sau facut altceva. Si atunci in momentul in care am sesizat ca se comit infractiuni am sesizat organele competente pentru a se dispune masurile.

Ce inregistrari aveti?

Inregistrarile sunt la procurori, procurorii se ocupa cei care vor da sau nu vor da rechizitoriu, vor propune trimiteri in judecata sau poate vor constata ca ceea ce este poate nu este real. De ce sa nu fiu si pe aceatsa linie? Dar inainte sa merg la procurori le-am verificat eu, le-am analizat. Am avut deplina incredere ca ceea ce voi spune procurorilor asa s-a si petrecut. Acum ramane la libertatea procurirlor sau la tehnica procurorilor de a spune ca asa s-a petrecut sau nu. Bineinteles ca si procurorii se vor adresa intantelor. Ultimul cuvant il va avea instanta de apel. In numele legii hotaram pana atunci sunt doar simple banuieli si invinuiri.

Pe data de 28 septembrie calugarul a depus un denunt pe numele Episcopului Visarion de la Tulcea pentru relatii sexuale cu minori şi a povestit cum a intrat în posesia informaţiilor prezentate.

„M-am imprietenit cu acest baiat, am devenit apropiati. Ne consideram frati. Povestile noastre semanau si erau la fel. Am intrat in intimitatea sufletului sau si atunci el vazand deschiderea mea,
probabil si eu tragandu-l de limba am obtinut aceasta declaratie a lui ca atunci cand era minor a fost agresat sexual de visarion în cadrul unui masaj reciproc.

Discutiile mele cu deputatul Balasoiu s-au desfasurat pe doua luni si ceva. In acest timp nu aveam 10 minute in care sa nu vorbim tot timpul, permanent.”, a spus preotul Călin.

Si in cadrul acestor discutii se trimiteau si poze. Ce fel de poze?

Poze nud, diverse videoclipuri cu diferiti barbati intretinand relatii sexuale, masturbari tot felul. Dar si poze normale facute la manastri, biserici si atunci eu acele poze le-am verificat le-am pus cap
la cap. Din marturiile dumnealui cand povestea uite eu am fost la x copii, am stat mi-a pus mana pe masa, mi-a pus mana pe sub masa cu Calinic si intr-una din zile avand acces la telefonul lui, cu aprobarea dumnealui si avand cosul de gunoi si el a crezut ca nu o sa ma uit acolo, am sesizat multe fete cunoscute care fac parte din aceasta biserica. Am probe, nu sunt vorbe aruncate in vant, ele sunt la procurori. In momentul in care biserica nu este o amenintare, nu va lua masurile care trebuie.

Ati depus si alte plangeri pe langa cea depusa in 28 septembrie?

Inteleg ce inseamna o plangere sau un denunt penal. In momentul in care faci o plangere iti asumi ca exista riscul. Asadar am depus o singura plangere. Exista un singru dosar. Procurorii nu stiu ce au ei pe masa si nu pot face eu declaratii. Eu pot sa zic ce am facut eu, daca procurorii vor da publicitatii ceva atunci voi veni si eu si voi face alte declaratii si chiar propuneri. Dar va pot spune ca exista mai multe piste pe care procurorii merg. Exista o plangere penala.

Cum a ajuns sa fie o plangere cu numele lui Balasoiu implicat cu Teodosie?

El era apropiat lor. Mancau cu el, beau cu el, petreceau cu el. Faceau sex cu el.

Sunt complici?

Nu stiu daca sunt. Ma depasesc acestee intrebari.

Dar sunt asociati?

Posibil. Nu cred ca deputatul Balasoiu a comis vreo infractiune. Asta nu cred. Ma refer la treaba asta sexuala, cu minori. Tot ce a fost nu a fost minori. In schimb ca a facut presiuni si comportamentul lui in actul sexual asta va ramane sa stabileasca procurorii fiind o chestie foarte…

Dar implicarea IPS Teodosie este una directa cu domnul Balasoiu sau este pur si simplu legata?

Este data dumneavastra acolo pe Whatsapp, va rugam sa o sa cititi si o sa realizati. Ati citit-o, da? Este vorba despre o poza pe care deputatul o trimite.

Intrebat ce anume l-a facut sa dezvaluie aceste informatii si daca doreste sa discrediteze Biserica Ortodoxa Romana, parintele Calin a spus ca tot ce doreste este sa se curete institutia BOR.

Este un fel de miscare civica de a scoate in evidenta homosexualii din biserica. Care conduc biserica si ei nu au niciun fel de treaba cu Dumnezeu. in momentul in care tu practici homosexualitatea sau, mai rau de atat, esti pedofil si violezi copii poti sa mai fii tu slujitorul bisericii, poti sa mai iei tu decizii in numele lui Hristos? Poti sa mai fii tu suveran si cuvantul tau sa valoreze viata a sute de oameni?

De unde a pornit asta? Adica nu va treziti intr-o dimineata si spuneti vreau sa ii dezmint, nu?

Am fost o victima a acestui sistem de cand eram student la facultatea de Teologie mi s-a propus un raport sexual cu staretul, am refuzat si am fost exmatriculat, nu am mai avut voie sa studiez la nicio facultate de Teologie din Romania in continuare. Timp de 10 ani am fost marginalizat, umilit, alungat, amendat, daca vreti.

Si v-au amendat pentru asta?

Pai BOR, prin oamenii ei, poate sa manipuleze cum vor ei. De exemplu este Politia Locala acolo, eu vand aici obiecte bisericesti, se duce ditamai preotul si zice „vezi ca ala nu are autorizatie”. Au venit oamenii aia si mi au dat 10 milioane (n.r. 1000 de lei) amenda, poate nu am autorizatie dar nu cred ca e atat de grav sa nu ai autorizatie.

Este o razbunare ce se intampla acum?

Nu este o razbunare, nu este, razbunarea ar fi daca eu urmaream anumite scopuri, dar eu nu am urmarit nimic. In primul rand eu am urmarit binele acestui baiat, ca nu poti lasa acel copil, e un copil, 22 ani, in momentul in care episcopul Visarion l-a violat, l-a nenorocit ca si om, ca si barbat, pentru ca el in continuare practica homosexualitatea.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marius Budăi, despre greutăţile întâmpinate la majorarea pensiilor: „Nişte trădători de ţară au condamnat seniorii noştri, prin negocierea PNRR”