VIDEO: Învaţă în 2 minute 10 trucuri pentru a dormi mai bine

Clipul conţine recomandări din partea unui renumit om de ştiinţă, psihologul Richard Wiseman, autor al unor cărţi de popularizare a ştiinţei care s-au bucurat de mare succes. Aceste sfaturi, simple şi eficace, îi pot ajuta pe oameni să se bucure noaptea de un somn bun, odihnitor - un element-cheie al unei sănătăţi înfloritoare.

04 apr. 2014, 20:36
VIDEO: Învaţă în 2 minute 10 trucuri pentru a dormi mai bine

1.  Lumina albastră a ecranelor dispozitivelor electronice precum tablete, smartphone, computer, perturbă somnul, deoarece influenţează secreţia unui hormon numit melatonină, implicat în controlul alternanţei somn-veghe. Închideţi aparatele respective cu o oră înainte de culcare sau folosiţi ochelari speciali care să filtreze lumina albastră.

2.  „Obosiţi-vă” creierul dându-i ceva de făcut – de exemplu, pentru fiecare literă a alfabetului, să se gândească la câte un animal al cărui nume începe cu acea literă.

3.   Mutaţi-vă patul. Vă simţiţi mai relaxaţi, mai în siguranţă şi dormiţi mai bine dacă patul este aşezat astfel încât să puteţi vedea uşa camerei. E un comportament dobândit prin evoluţie: o astfel de poziţionare în raport cu intrarea în încăpere ne ajută să percepem mai rapid un eventual pericol, dându-ne timp să reacţionăm. 

4.  Prefaceţi-vă că aţi căsca. Atunci când vă purtaţi ca şi cum aţi fi obosiţi, deveniţi somnoroşi.

5. Mâncaţi o banană înainte de culcare; conţine carbohidraţi care vă vor ajuta corpul şi mintea să se relaxeze.

6.  Dacă simţiţi nevoia unui „pui de somn” în timpul zilei, beţi o ceaşcă  de cafea chiar înainte de a a vă culca. Deoarece cafeaua îşi face efectul cam în 20 de minurte, vă veţi trezi foarte vioi. 

7. Ascultaţi o  muzică relaxantă. Studiat şi demonstrat ştiinţific: această înregistrare vă ajută să adormiţi.

8.  Dormiţi pe partea dreaptă; cercetările au arătat că inima funcţionează mai bine în această poziţie. Excepţie: femeile însărcinate e mai bine să doarmă pe partea stângă. Oricum, evitaţi să dormiţi cu faţa în sus sau pe burtă.

Citeşte mai mult pe descopera.ro