VIDEO: La 100 de ani, Henry Kissinger s-a întâlnit cu Xi Jinping, președintele Chinei: „Un bun prieten!”

Mare surpriză pe scena politică internațională. Celebrul Henry Kissinger, în vârstă de 100 de ani, laureat al premiului Nobel pentru Pace, geostrateg, diplomat și fost consilier al mai multor președinți americani, s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping. 

20 iul. 2023, 22:27
VIDEO: La 100 de ani, Henry Kissinger s-a întâlnit cu Xi Jinping, președintele Chinei: „Un bun prieten!”

Lovitură de imagine pentru China.

Diplomatul care a declarat că Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru încheierea războiului cu Rusia s-a deplasat la Beijing, pentru discuții tete-a-tete cu liderul comunist.

Dictatorul chinez l-a descris pe Henry Kissinger drept un „vechi prieten”.

„Sunt foarte încântat să-l văd pe domnul Kissinger. Au trecut trei ani de zile de la ultima noastră întâlnire. Tocmai ați celebrat împinirea a 100 de ani. Vă doresc o viață lungă și sănătoasă! (…)”, a declarat Xi, printre altele.

Xi Jinping l-a primit pe Henry Kissinger la Casa pentru oaspeţi de stat Diaoyutai, un complex diplomatic din vestul Beijingului, unde celebrul diplomat a fost primit şi în timpul primei sale vizite în China, în anul 1971, în vremea președintelui Richard Nixon.

De atunci, Kissinger a vizitat China de peste 100 de ori, a menționat Xi în cadrul întâlnirii cu fostul diplomat de top al Americii.

Henry Kissinger, oaspete de lux al Chinei

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, în cadrul primei sale vizite în China, Kissinger era primul oficial american de rang înalt care vizita statul comunist.

Întrevederile secrete cu liderii chinezi au deschis atunci calea pentru călătoria de „spargere a gheţii” pe care preşedintele american de atunci, Nixon, a făcut-o la Beijing în 1972.

În următoarele decenii, legăturile dintre SUA şi China au crescut puternic. Acum, lucrurile s-au schimbat. În ultimii ani, relaţia dintre cele mai mari două economii ale lumii s-a deteriorat semnificativ. Fostul președinte Donald Trump a făcut din China un mare dușman, iar Joe Biden a adăugat la China și Rusia.

Henry Kissinger susține oprirea războiului din Ucraina. Fostul secretar de stat susține că Volodimir Zelenski trebuie să cedeze teritorii

Pozițiile lui Henry Kissinger au agitat puternic apele în lume, în contextul conflictului din Ucraina.

Fostul consilier al lui Nixon este de părere că liderii din vest nu ar trebui să mai încerce să „provoace o înfrângere zdrobitoare” armatei liderului de la Kremlin, pentru că înrăutățirea conflictului va avea „consecințe dezastruoase” în vederea „stabilirii pe termen lung” a Europei.

Punctul de vedere al lui Kissinger a fost împărtășit și de către celebrul intelectual român, fost ministru al Educației, Andrei Marga.