VIDEO Momente dramatice în orașul lui Zelenski: rușii au tăiat curentul, iar minerii au rămas blocați în subteran

Rusia a fost condamnată pe scară largă după ce a bombardat orașe din Ucraina, inclusiv atacuri cu rachete asupra centrului Kievului, scrie BBC, dar bombardamentele au continuat şi marţi.

11 oct. 2022, 09:24

Zelenski a cerut ucrianenilor să stea în buncăre. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina au dus la situații dramatice. Din cauza penelor de curent, sute de mineri au rămas blocați în subteran. În orașul natal al lui Volodimir Zelenski, în Krivoi Rog, aproape 100 de mineri au rămas blocați într-o mină de extragere a fierului.  Inițial, 854 de muncitori au fost prinși în 4 mine, dar ”ortacii” de la suprafață au instalat un sistem de scripeți și au folosit forța umană pentru a-i scoate pe colegii lor la suprafață.

Război în Ucraina. A fost potop de rachete peste Ucraina. Rusia a lovit cu rachete de croazieră, balistice, rachete ghidate antiaeriene şi drone VIDEO
Trupele rusești atacă puternic în Zaporojie, oraș în care se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa.

În ultimele 7 ore, rușii au lansat 15 rachete înspre obiective din Zaporojie, a anunţat Zelenki. Conform informațiilor Nexta, rușii susțin că au căutat să lovească depozitele de armament ale NATO, dar de fapt au lovit mai multe blocuri din cartiere rezidențiale.

Rusia a anexat 4 regiuni din Ucraine, inclusiv Donețk-ul, dar luptele sunt mai intense ca niciodată în această zonă.

În timpul nopții, explozii puternice au fost raportate în Kramatorsk și Slaviansk, regiunea Donețk.  De asemenea s-au înregistrat explozii în regiunile Sumy, Poltava, Harkov și Dnepropetrovsk din Ucraina.

Rusia, condamnată pe scară largă după ce a bombardat orașe ucrainene. În timp ce șeful ONU s-a declarat profund șocat, Biden a condamnat brutalitatea lui Putin
SUA au declarat că atacurile „brutale” au lovit ținte nemilitare, inclusiv o universitate și un loc de joacă pentru copii, și au promis un ajutor militar continuu.

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „profund șocat”. Vladimir Putin a declarat că atacurile au fost represalii pentru explozia de sâmbătă de pe podul care leagă Rusia de Crimeea.

Ucraina spune că au fost lansate 83 de rachete, dintre care peste 43 au fost doborâte. Într-un videoclip, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „Ucraina nu poate fi intimidată. Ea poate fi doar mai unită”. Bombardamentul a inclus lovituri asupra orașelor Lviv, Harkov, Dnipro și Zaporojie și au fost unele dintre cele mai grave pe care le-a văzut Ucraina în ultimele luni. Cel puțin 14 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite, au declarat oficialii.

Zelenski l-a sunat pe Joe Biden după atacurile Rusiei: „Este teroare pură. Dar nu vom ceda şantajului rusesc cu rachete”
Mai multe regiuni au rămas fără electricitate și apă după ce rachetele au lovit infrastructura energetică. Locuitorii din capitala Kiev au declarat că Rusia pare să vizeze zone civile care erau aglomerate de navetiștii de luni dimineața, inclusiv locul de joacă pentru copii, universitatea și popularul parc Taras Shevchenko.

Antonio Guterres a descris loviturile ca fiind „o altă escaladare inacceptabilă a războiului” pentru care civilii plătesc cel mai mare preț.

UE a declarat că a fost comisă o crimă de război, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Rusia reprezintă teroarea și brutalitatea.

Președintele SUA, Joe Biden, a fost unul dintre numeroșii lideri străini care au discutat cu președintele Zelenski, și „s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, a declarat Casa Albă. Biden a declarat că atacurile au demonstrat „brutalitatea totală” a „războiului ilegal” al lui Putin.

Vorbind la Adunarea Generală a ONU de la New York, Sergiy Kyslytsya, ambasadorul Ucrainei la ONU, a declarat că familia sa se afla într-o zonă rezidențială din Ucraina atunci când a fost atacată de ultimele rachete rusești și că nu au putut merge la un adăpost antiaerian.

El a spus că Rusia a ucis deja unele dintre rudele sale, numind-o „un stat terorist” care trebuie descurajat în toate modurile posibile pentru a preveni alte atrocități. El a adăugat că delegația Rusiei la ONU a lăsat „o dâră de sânge” ori de câte ori a intrat în sala Adunării Generale.

Adunarea Generală are o reuniune de urgență în urma ultimelor atacuri ale Rusiei. Deși sesiunea a fost convocată în urma anexării de către Kremlin a patru regiuni ucrainene parțial ocupate, ea a fost umbrită de atacuri.