VIDEO Ucraina a mai scufundat o navă rusească în Marea Neagră. Peste 10 nave din flota lui Putin au fost avariate

Dronele Direcției Principale de Informații au lovit marea navă rusă de asalt amfibie „Caesar Kunikov” în Marea Neagră în dimineața zilei de 14 februarie potrivit surselor Ukrainska Pravda.
Mircea Filipescu
14 feb. 2024, 09:59
VIDEO Ucraina a mai scufundat o navă rusească în Marea Neagră. Peste 10 nave din flota lui Putin au fost avariate

Armata ucraineană a anunţat miercuri că a distrus în Marea Neagră nava Ţezar Kunikov, o navă de debarcare din clasa Ropucha, potrivit nomenclatorului NATO. Nava rusă a fost atacată cu drone de atac maritim Magura V5, dar înaintea ei, ucrainenii au distrus sau avariat o serie de alte vase de război ruseşti, ceea ce a forţat marina militară rusă să-şi mute flota în estul Mării Negre, relatează Le Monde.

Şeful Statului Major al Apărării cere de urgenţă o lege pentru pregătirea militară a populaţiei: „Federaţia Rusă nu se va opri aici. Politica lui Putin va escalada”

Surse UP au raportat că a fost o operațiune GUR, ca urmare a unui atac al VDK „Cesar Kunikov” scufundat. Pe site-ul Flotei Mării Negre a Federației Ruse, se raportează că „Cesar Kunikov” este o navă mare de debarcare a proiectului 775. Lungimea sa este de 112,5 m, lățimea este de 15 m, pescajul este de 3,7 m. Poartă arme: 2×2 tunuri AK-725 de 57 mm, tunuri MANPADS 4×8, tunuri 2×30 122 mm NURS A-215 „Grad-M”.

Echipaj aveau 87 de persoane.

Este raportat că nava poate fi folosită pentru a așeza câmpuri de mine. BDK poate fi folosit și cu diferite opțiuni de încărcare: 150 de trupe și 10 tancuri T-55 cu un echipaj de 40 de persoane; 12 tancuri plutitoare PT-76 cu un echipaj de 36 de persoane; unitatea era formată din 3 tancuri T-55 cu un echipaj de 12, 3 mortare de 120 mm, 3 vehicule de luptă 2G 27, 4 mașini ZIL-130, 4 GAZ-66 și un SUV pentru pasageri GAZ-69.

Personalul grupului de debarcare – 147 membri ai grupului de debarcare. Nava este capabilă să transporte o marfă cu o greutate de 650 de tone pe o distanță de 4.700 de mile.

Citeşte şi: Şeful Statului Major al Apărării cere de urgenţă o lege pentru pregătirea militară a populaţiei: „Federaţia Rusă nu se va opri aici. Politica lui Putin va escalada”

Serviciile de informaţii ale armatei ucrainene au publicat miercuri o înregistrare video a atacului efectuat de „Grupul de informaţii al apărării ucrainene 13”.
Vasul a fost lovit „în partea de babord şi (…) a început să se scufunde. Este simbolic faptul că ofiţerul rus care a dat numele navei a fost ucis exact acum 81 de ani (pe 14 februarie). Căutarea ocupanţilor şi operaţiunea de salvare au eşuat”, au adăugat serviciile ucrainene.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu pe această temă, dar a afirmat că a doborât şase drone ucrainene „deasupra apelor Mării Negre”.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, nu a comentat informaţiile despre presupusa lovitură a Forţelor Armate ale Ucrainei  asupra navei mari de debarcare Ţezar Kunikov în Marea Neagră. „Acest lucru este direct legat de desfăşurarea operaţiunii militare speciale. În consecinţă, este prerogativa exclusivă a Ministerului Apărării” să comenteze, a declarat Peskov, citat de TASS. El a sugerat că jurnaliştii ar trebui să urmărească declaraţiile colegilor săi militari. „Nu pot spune nimic despre acest lucru”, a punctat Peskov.

Nava, cu o lungime de 112 m şi o greutate de 2.812 tone, aparţinea Brigăzii 197 de nave de debarcare a Flotei Mării Negre şi Diviziei 30 de nave de suprafaţă. În octombrie 2015, a fost trimisă în Siria cu o încărcătură de arme şi muniţii destinate armatei lui Bashar Al-Assad, scrie Le Monde.

Vasul scufundat în Marea Neagră a fost construit în 1986 la Gdansk, în Polonia.

În aprilie 2022, comandantul său, Aleksandr Şirva, a murit după ce ar fi fost rănit într-un atac ucrainean, dar nu s-au aflat atunci prea multe detalii.

În august 2022, site-ul rusesc Mash a scris că navele Ţezar-Kunikov şi Novocerkassk – o altă navă de debarcare din clasa Ropucha – au fost scoase din uz din cauza lipsei de piese de schimb pentru reparaţii, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei.

Frederik Van Lokeren, fost ofiţer de marină belgian, a documentat pe contul său de X pierderile ruseşti din Marea Neagră. Înainte de distrugerea navei Ţezar-Kunikov, flota rusă a suferit o serie de atacuri ucrainene, care au forţat marina rusă să se repoziţioneze în partea de est a Mării Negre.

 

– La 24 martie 2022, nava Saratov a fost scufundată, în timp ce Novocerkassk şi Ţezar-Kunikov au fost avariate într-un atac cu rachete asupra Berdiansk.

– La 13 aprilie 2022, crucişătorul Moskova a fost scufundat de două rachete Neptun.

– La 17 iunie 2022, remorcherul Vassili Beh ar fi fost scufundat de două rachete Harpoon. În iunie 2023, un monument dedicat echipajului său a fost inaugurat la Sevastopol, dar Ministerul rus al Apărării nu a confirmat oficial pierderea acestei nave.

– La 29 octombrie 2022, Ivan Golubeţ, un dragor de mine, a fost avariat de drone navale în Sevastopol.

– La 4 august 2023, Olenegorsk Gorniak, o navă de debarcare, a fost avariată de drone navale.

– La 13 septembrie 2023, Minsk, o navă de debarcare, şi Rostov-pe-Don, un submarin, au fost distruse de rachete Storm Shadow. Rusia a anunţat că va repara vasul Minsk.

– La 4 noiembrie 2023, Askold, o fregată pentru rachete, a fost distrusă de rachete Storm Shadow.

– La 26 decembrie, Novocerkassk a fost distrusă de o lovitură cu rachetă în Feodossia.

– La 31 ianuarie 2024, nava Ivanoveţ a fost scufundată de drone navale pe lacul Donuzlav.

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Care este primul semn că urmează să faci un AVC. Majoritatea oamenilor nici nu-l bagă în seamă
Capital.ro
Călin Georgescu n-a mai rezistat. Anunțul nopții în direct la TV: Am un mesaj...
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Cea mai proastă afacere făcută de Rusia. SUA au câștigat sume colosale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Povestea de viață a lui Paul, un om al străzii care a devenit multimilionar. Cu doar 700 de dolari și-a construit un adevărat imperiu 😲
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct la TV: Am refuzat!
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Ministrul Energiei desființează mitul că România ar fi un mare producător de energie
MediaFlux
PENSIONARII primesc BANI ÎN PLUS în 2025! COALIȚIA s-a RĂZGÂNDIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul cu cele mai ieftine apartamente. Prețul, la jumătate față de cele din marile orașe