VIDEO Ucraina a mai scufundat o navă rusească în Marea Neagră. Peste 10 nave din flota lui Putin au fost avariate

Dronele Direcției Principale de Informații au lovit marea navă rusă de asalt amfibie „Caesar Kunikov” în Marea Neagră în dimineața zilei de 14 februarie potrivit surselor Ukrainska Pravda.
Mircea Filipescu
14 feb. 2024, 09:59
VIDEO Ucraina a mai scufundat o navă rusească în Marea Neagră. Peste 10 nave din flota lui Putin au fost avariate

Armata ucraineană a anunţat miercuri că a distrus în Marea Neagră nava Ţezar Kunikov, o navă de debarcare din clasa Ropucha, potrivit nomenclatorului NATO. Nava rusă a fost atacată cu drone de atac maritim Magura V5, dar înaintea ei, ucrainenii au distrus sau avariat o serie de alte vase de război ruseşti, ceea ce a forţat marina militară rusă să-şi mute flota în estul Mării Negre, relatează Le Monde.

Şeful Statului Major al Apărării cere de urgenţă o lege pentru pregătirea militară a populaţiei: „Federaţia Rusă nu se va opri aici. Politica lui Putin va escalada”

Surse UP au raportat că a fost o operațiune GUR, ca urmare a unui atac al VDK „Cesar Kunikov” scufundat. Pe site-ul Flotei Mării Negre a Federației Ruse, se raportează că „Cesar Kunikov” este o navă mare de debarcare a proiectului 775. Lungimea sa este de 112,5 m, lățimea este de 15 m, pescajul este de 3,7 m. Poartă arme: 2×2 tunuri AK-725 de 57 mm, tunuri MANPADS 4×8, tunuri 2×30 122 mm NURS A-215 „Grad-M”.

Echipaj aveau 87 de persoane.

Este raportat că nava poate fi folosită pentru a așeza câmpuri de mine. BDK poate fi folosit și cu diferite opțiuni de încărcare: 150 de trupe și 10 tancuri T-55 cu un echipaj de 40 de persoane; 12 tancuri plutitoare PT-76 cu un echipaj de 36 de persoane; unitatea era formată din 3 tancuri T-55 cu un echipaj de 12, 3 mortare de 120 mm, 3 vehicule de luptă 2G 27, 4 mașini ZIL-130, 4 GAZ-66 și un SUV pentru pasageri GAZ-69.

Personalul grupului de debarcare – 147 membri ai grupului de debarcare. Nava este capabilă să transporte o marfă cu o greutate de 650 de tone pe o distanță de 4.700 de mile.

Citeşte şi: Şeful Statului Major al Apărării cere de urgenţă o lege pentru pregătirea militară a populaţiei: „Federaţia Rusă nu se va opri aici. Politica lui Putin va escalada”

Serviciile de informaţii ale armatei ucrainene au publicat miercuri o înregistrare video a atacului efectuat de „Grupul de informaţii al apărării ucrainene 13”.
Vasul a fost lovit „în partea de babord şi (…) a început să se scufunde. Este simbolic faptul că ofiţerul rus care a dat numele navei a fost ucis exact acum 81 de ani (pe 14 februarie). Căutarea ocupanţilor şi operaţiunea de salvare au eşuat”, au adăugat serviciile ucrainene.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu pe această temă, dar a afirmat că a doborât şase drone ucrainene „deasupra apelor Mării Negre”.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, nu a comentat informaţiile despre presupusa lovitură a Forţelor Armate ale Ucrainei  asupra navei mari de debarcare Ţezar Kunikov în Marea Neagră. „Acest lucru este direct legat de desfăşurarea operaţiunii militare speciale. În consecinţă, este prerogativa exclusivă a Ministerului Apărării” să comenteze, a declarat Peskov, citat de TASS. El a sugerat că jurnaliştii ar trebui să urmărească declaraţiile colegilor săi militari. „Nu pot spune nimic despre acest lucru”, a punctat Peskov.

Nava, cu o lungime de 112 m şi o greutate de 2.812 tone, aparţinea Brigăzii 197 de nave de debarcare a Flotei Mării Negre şi Diviziei 30 de nave de suprafaţă. În octombrie 2015, a fost trimisă în Siria cu o încărcătură de arme şi muniţii destinate armatei lui Bashar Al-Assad, scrie Le Monde.

Vasul scufundat în Marea Neagră a fost construit în 1986 la Gdansk, în Polonia.

În aprilie 2022, comandantul său, Aleksandr Şirva, a murit după ce ar fi fost rănit într-un atac ucrainean, dar nu s-au aflat atunci prea multe detalii.

În august 2022, site-ul rusesc Mash a scris că navele Ţezar-Kunikov şi Novocerkassk – o altă navă de debarcare din clasa Ropucha – au fost scoase din uz din cauza lipsei de piese de schimb pentru reparaţii, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei.

Frederik Van Lokeren, fost ofiţer de marină belgian, a documentat pe contul său de X pierderile ruseşti din Marea Neagră. Înainte de distrugerea navei Ţezar-Kunikov, flota rusă a suferit o serie de atacuri ucrainene, care au forţat marina rusă să se repoziţioneze în partea de est a Mării Negre.

 

– La 24 martie 2022, nava Saratov a fost scufundată, în timp ce Novocerkassk şi Ţezar-Kunikov au fost avariate într-un atac cu rachete asupra Berdiansk.

– La 13 aprilie 2022, crucişătorul Moskova a fost scufundat de două rachete Neptun.

– La 17 iunie 2022, remorcherul Vassili Beh ar fi fost scufundat de două rachete Harpoon. În iunie 2023, un monument dedicat echipajului său a fost inaugurat la Sevastopol, dar Ministerul rus al Apărării nu a confirmat oficial pierderea acestei nave.

– La 29 octombrie 2022, Ivan Golubeţ, un dragor de mine, a fost avariat de drone navale în Sevastopol.

– La 4 august 2023, Olenegorsk Gorniak, o navă de debarcare, a fost avariată de drone navale.

– La 13 septembrie 2023, Minsk, o navă de debarcare, şi Rostov-pe-Don, un submarin, au fost distruse de rachete Storm Shadow. Rusia a anunţat că va repara vasul Minsk.

– La 4 noiembrie 2023, Askold, o fregată pentru rachete, a fost distrusă de rachete Storm Shadow.

– La 26 decembrie, Novocerkassk a fost distrusă de o lovitură cu rachetă în Feodossia.

– La 31 ianuarie 2024, nava Ivanoveţ a fost scufundată de drone navale pe lacul Donuzlav.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!