VIDEO Ucraina bombardează Rusia cu rachetele HIMARS primite de la americani. Pierderi masive pentru Putin

Ucraina a atacat cu lansatoare americane HIMARS gara din orașul Donețk aflat sub controlul rușilor. Muniția și armamentul depozitate acolo au fost distruse.

05 iul. 2022, 10:38

Forțele Armate din Ucraina au desfășurat sistemele de lansare multiplă M142 HIMARS în direcția Zaporojie, de unde au fost lansate lovituri cu rachete asupra armatei ruse.

Agențiile de presă au relatat acest lucru citând declarația Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a publicat un film Facebook.

Vladimir Putin a dat ordinul de atac. Generalii îi raportează direct liderului de la Kremlin
Salva puternică a mai multor rachete, fiecare dintre ele echivalentă cu lansarea unui lansator de rachete Tochka-U, a vizat linia frontului. Filmarea este publicată și pe canalul de Telegram „ Ucraina 365 ”. „Direcția Zaporojie. HIMARS continuă demilitarizarea armatei de ocupație rusă”, se spune în comentariul Marelui Stat Major.

Cele 4 lansatoare de rachete s-au oprit în mijlocul unei șosele. Ucrainenii au mai lovit cu HIMARS cazarma soldaților ruși din Izyum. Pentagonul a fost impresionat de eficiența Forțelor Armate ale Ucrainei în folosirea HIMARS.

Rachetele Rusiei, poziţionate să lovească SUA în câteva minute. Scenariu apocaliptic pregătit de Putin
SUA asigură mai multă muniţie pentru sistemul de rachete HIMARS, într-un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari

Statele Unite asigură mai multă muniţie pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (HIMARS), în cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari, a anunţat vineri Pentagonul, potrivit CNN.

Pentagonul nu a precizat câte runde de muniţie vor fi asigurate pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, capabil să lanseze o ploaie de rachete ghidate la aproximativ 40 de mile, dar Ucraina a făcut din solicitarea pentru mai multe sisteme şi mai multă muniţie una din priorităţile sale.

Muniţia pentru HIMARS va face parte din cea de-a 14-a retragere autorizată de preşedinte, adică va veni direct din stocurile SUA. Această retragere se ridică la 50 de milioane de dolari.
Până în prezent, SUA s-a angajat să trimită opt sisteme HIMARS. Cel puţin patru HIMARS au intrat deja în lupta împotriva Rusiei. Administraţia Biden a înfruntat critici pentru că nu a trimis destulă muniţie pentru HIMARS.
Restul de 770 de milioane de dolari se încadrează în Iniţiativa de Asistenţă pentru Securitatea Ucrainei, prin care SUA va contracta direct producătorii de arme pentru a fabrica pentru Ucraina. Aceasta include două sisteme avansate anti-aeriene şi de apărare aeriană, numite Sistemul Naţional Avansat de Rachete Sol-Aer (NASAMS). De asemenea, include 150.000 de runde de muniţie de artilerie de 155 de milimetri pentru obuzierele pe care SUA le-a trimis deja, precum şi patru radare contra-artilerie.

SUA a angajat echipamente şi ajutoare în  valoare de 6,9 miliarde dolari pentru Ucraina de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, şi un total de 7,6 miliarde de la începutul administraţiei Biden.