VIDEO Zvonul că o reţea de români ar răpi femei şi copii devine viral în Franţa. Nou val de xenofobie îndreptat împotriva românilor, cauzat de un FAKE NEWS

În urmă cu şase zile, o tânără din Marseille a postat pe reţeaua de socializare TikTok un videoclip în care povesteşte o întâmplare prin care ar fi trecut în zona gării Saint-Charles, unde susţine că ar fi fost victima unei tentative de răpire.

18 oct. 2022, 18:38
VIDEO Zvonul că o reţea de români ar răpi femei şi copii devine viral în Franţa. Nou val de xenofobie îndreptat împotriva românilor, cauzat de un FAKE NEWS

Tânăra nu a putut oferi niciun detaliu concludent şi, în mod convenabil, nu există martori care să îi confirme spusele, cu toate acestea clipul său a devenit viral, întâi în zona oraşului port Marseille, pentru ca apoi să se răspândească la nivelul întregii Franţe şi să genereze apariţia altor povestiri greu de crezut.

Tânăra explică cum crede că era pe punctul de a fi răpită, după ce o cerșetoare româncă i-a cerut să îi cumpere lapte praf pentru copil. Deși această teză nu se bazează pe niciun fapt concret, ea a declanșat un val de reacții xenofobe pe rețelele de socializare, determinând poliția să se teamă de o tulburare a ordinii publice, potrivit Stiridiaspora.ro.

Videoclipul cu titlul „Cum era să fiu răpită la Marsilia” a fost văzut de aproape două milioane de ori pe TikTok.

@naturelacroix #prevention #marseille #enlevement ♬ Tension horror suspense Tension BGM 3 minutes(1138799) – kakumaru

Marți, 11 octombrie, Naturee, o tânără de 21 de ani, își povestește aventura. „Cred că ar fi pur egoism să nu vorbim despre asta, având în vedere gravitatea situației”, începe ea. „Pentru a începe această poveste, mă aflam în gara Saint-Charles din Marsilia. Era o domnișoară, cred că e româncă, cu un cărucior și un copil”, spune Naturee. Iar tânăra povestește cum această „domnișoară, pe care ar trebui să o cunoască locuitorii din Marsilia”, a chemat-o pentru a-i cere să cumpere lapte pentru copii. Apoi a dus-o în afara gării, căutând o farmacie.

„După 15 minute de mers pe jos, am ajuns în fața unei uși blindate foarte sumbre, ruginite, cu etichete”, continuă tânăra. „Apoi deschide o ușă care duce la un coridor lung și negru“. Atunci, susține Naturee, s-a speriat și a fugit.

Citeşte şi: Adversarii „tăcuţi” ai României cu privire la intrarea în Schengen. Mit spulberat, europarlamentarii francezi care au votat împotriva aderării sunt de cinci ori mai mulţi decât cei olandezi

În relatarea sa, Naturee adaugă că, odată ajunsă la gară, un „agent SNCF” i-a confirmat teza unei „rețele de răpiri”, înainte de a-și încheia înregistrarea video.

Poliția a dat asigurări că „nu există plângeri sau observații de acest gen în zona gării. În plus, nu există nicio rețea de răpire cunoscută până în prezent”, potrivit sursei citate.

Pe rețelele de socializare, clipul tinerei a devenit viral și a declanșat o adevărată psihoză. Vineri, 14 octombrie, videoclipul Tiktok avea 1,7 milioane de vizualizări și 3200 de comentarii.

Majoritatea cred acum că au scăpat de ce este mai rău, dar nimeni nu raportează violențe sau consecințe.

Psihoza merge mai departe. „Trollii”, conturi false create special pentru a reacționa la zvonuri, spun că o răpire ar fi avut loc „sub ochii lor”, la Saint-Charles, și alimentează astfel zvonul. Un utilizator cu 15.000 de urmăritori a sugerat chiar să „trimită oameni să îi găsească”. El a adăugat: „Sunt foarte serios. Dacă aveți fotografii, cu oameni care fac asta, îi vom găsi”.

Zvonul, care creează o adevărată psihoză, începe chiar să se extindă și în alte gări, în special la Paris și Lyon, având în vedere tweet-urile care circulă.

Citeşte şi: Elicopter cu pelerini, prăbuşit în munţi. Toţi cei şapte oameni de la bord au murit