VIDEO+GALERIE FOTO Imagini spectaculoase cu cei 13 kilometri din autostrada Piteşti-Sibiu, pe care s-ar putea circula din 15 decembrie

Pe 15 decembrie va fi inaugurat primul tronson al autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, de circa 13 km între Sibiu şi Boița, iar asociaţia Pro Infrastructură a publicat imagini spectaculoase, filmate din dronă, cu bucata de autostradă.

05 dec. 2022, 15:44

Pe A1 Sibiu – Pitești se lucrează în prezent pe Secțiunea 1 (13,17km de la Sibiu la Boița – constructor Porr) și pe Secțiunea 5, pe cei 30 de km de la Pitești la Curtea de Argeș (constructor Astaldi).

„Cei de la Porr se apropie rapid de deschiderea estimată în data de 15 decembrie, înainte de termenul contractual actualizat, aprilie 2023”, scrie Asociația Pro Infrastructura care a filmat din dronă întreg tronsonul A1 Sibiu – Boița.

„După cum se vede din imagini, stratul de uzură este complet așternut și se pun la punct ultimele detalii în zona nodurilor Șelimbăr și Boița, se instalează parapetele de protecție și panourile fonoabsorbante rămase și se aplică marcajele rutiere. Vor mai fi mărunțișuri de executat și în 2023, în afara părții carosabile, fără a deranja traficul”, mai notează Asociația.

„Felicitări celor de la Porr pentru devansarea inaugurării! Le urăm spor la treabă pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, un „ciot” de 9,86 kilometri între Tigveni și Curtea de Argeș, unde vor avea o viață mult mai grea pe un relief mai dificil, traseul incluzând Tunelul Momaia lung de 1,35 km. Din informațiile noastre, li s-a aprobat proiectul pentru obținerea autorizației de construire (PAC) și s-au apucat de organizarea de șantier, iar lucrările ar trebui să înceapă în primăvară, având termen de execuție 44 luni”, scrie API în încheierea postării.

Citeşte şi: Bani de la stat pentru fermieri! Vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 50.000 de euro. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Autostrada Sibiu – Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Pe Secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni licitația s-a finalizat cu semnarea contractului pe 15 noiembrie 2021 cu austriecii de la PORR. Acolo autostrada se află în etapa de proiectare.

Pe Secțiunea 3 în luna mai a fost selectat câștigătorul – o asociere de constructori din Italia și România care au câștigat practic cea mai scumpă licitație de autostradă lansată vreodată în România. Pe data de 1 august 2022 CNAIR a semnat contractul cu Asocierea WEBUILD SPA (Astaldi) – TRANCRAD SRL.

Pe Secțiunea 2, cea mai dificilă porțiune care trece prin Valea Oltului și presupune realizarea a șapte tuneluri, CNAIR a semnat în luna februarie un contract de 860 de milioane de euro cu o firmă din Turcia.

Citeşte şi: Analiștii avertizează că se pun iar impozite pe câştigurile din dobânzi: „Statul pune o nouă taxă pe inflație, la fel cum a făcut cu TVA”