Vier Pfoten: Animalele blocate pe o navă la Brăila, încalcare a normelor UE pentru bunăstarea lor

Vier Pfoten Internațional dorește să atragă atenția asupra unui nou caz, petrecut în România, ce "demonstrează  necesitatea interzicerii de către UE a transportului de animale vii pe distante lungi". O navă având la bord 4.000 de oi și 400 de vite provenite din România, cu destinația Libia, a fost blocată timp de o lună în gheața formată pe Dunăre, în zona orașului Brăila.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 08:52
Vier Pfoten: Animalele blocate pe o navă la Brăila, încalcare a normelor UE pentru bunăstarea lor

O situație similară a fost înregistrată în Marea Roșie, în 2003, când mii de vite au murit la bordul unei nave care le transporta din Brazila către Egipt. Nici un port nu a vrut să accepte acostarea navei, ceea ce amintește de problemele grave care pot apărea de-a lungul unui tramnsport pe distante mari, transmite Vier Pfoten.

Deși nava a fost eliberată din sloiurile de gheață și se află în drum spre Libia, organizațiile Vier Pfoten Internațional și Compassion în World Farming își exprimă profundă îngrijorare legată de restul călătoriei și de modul în care aceste animale vor fi sacrificate în Libia.

„În marea majoritate a țărilor din nordul Africii, abatorizarea se face în condiții inumane. Animalele sunt manipulate în mod brutal, fiind târâte la locul sacrificării. Gâtul acestora este tăiat în timp ce animalele sunt conștiente, fiind lăsate să sângereze până mor”, explică fundaţia.

Gabriel Paul, director de campanii la Vier Pfoten Internațional, subliniază: „Este scandalos faptul că UE, care pretinde că e preocupată de bunăstarea animalelor, este angajată într-un astfel de trafic inuman de ființe vii. Credem că UE trebuie să pună capăt acestor exporturi atâta vreme cât distanțele implicarte de transportul animalelor din UE către state din afară UE sunt prea lungi pentru a garanta respectarea standardelor de bunăstare a animalelor”.

Uniunea Europeană exportă un număr foarte mare de animalele vii de fermă către statele din afară blocului comunitar. În 2011, peste un milion de vite și oi au fost exportate din UE în  Turcia pentru a fi sacrificate sau îngrășate în scopul sacrificării.

Franţa a exportat peste 90.000 de vite și oi în Orientul mijlociu, în 2010.  Zeci de mii de vite au fost trimise din Irlanda către Maroc, în transporturi extrem de lungi. Din UE, un număr mare de vite sunt exportate către Rusia sau Kazahstan.

„Cerem Comisiei Europene să ia măsuri urgente pentru că aceste animale provenite din spațiul UE să fie tratate mai uman o data ce ajung în Libia și să fie sacrificate în conformitate cu standardele impuse de Ogranizatia Mondială pentru Bunăstarea Animalelor”, a declarat Pețer Stevenson, reprezentant al Compassion în World Farming.

Voluntari implicați în investigarea traficului UE a€“ Turcia au fost martori ai unor suferințe extreme provocate animalelor în timpul transporturilor lungi. Mai mult, standardele de abatorizare în unele state din afară UE sunt aproape inexistente, sacrificare implicând durerea și frică animalelor, mai spune Vier Pfoten.

Organizațiile Vier Pfoten Internațional și Compassion sunt susținători activi ai campaniei 8hours, prin care ONG-urile pentru protecția animalelor solicita schimbarea legislației UE, asfel încât transportul animalelor să fie limitat la 8 ore.  
În acest ultim caz pentrecut pe Dunăre, animalele au fost încărcate pe o navă sub pavilion tanzanian pe 5 februarie. Timp de o lună, nava a fost blocată de vremea extremă, având posibilitatea să plece abia de curând spre destinație.