Vier Pfoten: Primăriile trebuie să înceapă imediat campanii de sterilizare şi de adopţie a câinilor

Fundația Vier Pfoten salută decizia Curții Constituționale de a declara drept neconstituțională actuala formă a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 16:48
Vier Pfoten: Primăriile trebuie să înceapă imediat campanii de sterilizare şi de adopţie a câinilor

Vier Pfoten spune că hotărârea, adoptată cu 8 voturi pentru și doar unul împotrivă, confirmă ceea ce organizațiile pentru protecția animalelor au semnalat în repetate rânduri: actul normativ cuprinde prevederi contradictorii și discriminatorii, încălcând drepturile fundamentale ale cetățenilor și conducând la propagarea problemei câinilor fără stăpân. 

„Este o victorie și o încununare a eforturilor comune depuse de organizațiile pentru protecția animalelor, care reușesc astfel să oprească o lege inaplicabilă, neunitara și imorală. Curtea Constituțională a luat decizia corectă și sperăm că, o dată trimisă înapoi la Parlament, forma finală a legii să respecte normele etice și recomandările UE privind gestionarea populației de câini fără stapan”, a declarat Ioana Dungler, director de proiecte Vier Pfoten.

Unul dintre argumentele forte ale Curții Constituționale împotriva legii a fost faptul că eutanasierea nu poate fi decisă prin consultarea populației, ci pe baza unor argumente medicale, decise de specialiști, sau în cazul unor situații excepționale. Argumentul coincide cu viziunea Vier Pfoten, potrivit căreia eutanasia este un act medical, executat de un medic veterinar în baza unui diagnostic, care nu poate lua forma unui act criminal. Decizia eutanasierii nu poate fi lăsată la latitudinea nespecialiștilor, prin ignorarea recomandărilor experților internaționali.

Vier Pfoten subliniază și cu această ocazie faptul că problema câinilor fără stăpân nu poate fi rezolvată peste noapte, prin metode brutale și ineficiențe precum uciderea. Organizaţia subliniază că există o soluție simplă și unică: sterilizarea. Pentru a avea însă rezultate, primăriile ar trebui să înceapă imediat campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân, dublate de campanii de adopții și de informare corectă a cetățenilor, spune Vier Pfoten.

„În loc să tot aștepte că legea să le dea voie să eutanasieze câinii fără stăpân, primăriile ar trebui să înțeleagă că nu le interzice nimeni în acest moment să organizeze campanii eficiente de sterilizări, care vor beneficia cu siguranță de sprijinul ONG-urilor și al cetățenilor responsabili. Numai în acest mod vor atacă direct cauza, și nu efectul”, a declarat Kuki Barbuceanu, manager de programe Vier Pfoten.

AŽn cei 11 ani de prezența în România, Vier Pfoten a sterilizat peste 80.000 de animale fără stăpân, în baza unor protocoale încheiate cu autorităţile locale.

În perspectiva retrimiterii actualei legi în Parlament, Fundația Vier Pfoten își declară în continuare disponibilitatea de a oferi legislativului consiliere bazată pe o experiență îndelungată în gestionarea populației de câini fără stăpân dar și pe rezultatele studiilor științifice internaționale. Rezultatul colaborării ar duce la apariția unui act normativ coerent, unitar și funcțional pe termen lung, precizează Vier Pfoten.