Vier Pfoten: Veterinarul şi vânătorii care au împuşcat tigrul au fost neprofesionişti şi panicarzi

Fundația Vier Pfoten România condamnă modul defectuos în care autoritățile din Sibiu au gestionat acțiunea de capturare a tigrului evadat ieri din grădină zoologică a orașului, soldată cu împușcarea mortală a animalului. Totodată, Vier Pfoten solicită sancționarea vinovaților și aplicarea unor măsuri de prevenție pentru că aceste situații să nu se mai repete.

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 09:20
Vier Pfoten: Veterinarul şi vânătorii care au împuşcat tigrul au fost neprofesionişti şi panicarzi

Uciderea unui animal dintr-o specie pe cale de dispariție a avut marţi, ca premise, o serie întreagă de disfuncționalități, pornind de la neglijența îngrijitorului care a lăsat cușcă deschisă și lipsa unui gard suficient de înalt în jurul grădinii zoo și până la lipsă unei coordonări eficiente a forțelor de intervenție trimise pe teren, transmite organizaţia pentru protecţia animalelor.

Bâlbâiala din timpul operațiunii dovedește inexistenta vreunui plan coerent de intervenție în astfel de cazuri. „Scăparea” este de neînțeles atât în cazul conducerii grădinii zoologice, cât și al Poliției sau Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, spune Vier Pfoten.  

În intervenția de la Sibiu, autoritățile au lăsat impresia că au avut doar un plan de ucidere a animalului. Lucrurile nu au mers spre o soluție pozitivă, nu s-a încercat salvarea lui”, a arătat Veronica Tulpan, coordonator de programe naționale Vier Pfoten România, pentru RTV.net.

Fundația Vier Pfoten consideră că o astfel de intervenție cu pericol potențial nu poate să aibă ca suport o singură armă cu tranchilizante. Orice grădină zoologică ar trebui să aibă pregătite cel puțin 2-3 astfel de arme, precum și oameni instruiți să le folosească. Fără un sprijin logistic real, medicul veterinar al grădinii zoologice din Sibiu a fost depășit de situație, iar acțiunea de capturare s-a transformat într-o adevărată vânătoare, dusă „la bun sfârşit” de un membru al Asociației Vânătorilor (AJVPS) Sibiu.

La Sibiu nu au fost respectate normele privind securitatea animalelor, iar vânătorii și medicul veterinar au acționat neprofesionist și panicard. Cu animalele sălbatice nu se acționează în acest stil hei-rup-ist. Regretăm faptul că Vier Pfoten nu a fost consultată în legătură cu această situație, pentru că fundația noastră are o experiență îndelungată în acțiunile care implică felinele mari”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de programe Vier Pfoten România.  

Tigrul împușcat la Sibiu a avut parte nu numai de un final nefericit, ci și de un tratament umilitor după moarte. Imaginile foto și video transmise de mass-media imediat după împușcarea animalului arată oficiali, vânători, dar și părinți cu copii înghesuindu-se să se fotografieze artistic cu „trofeul de vânătoare”, creând imaginea unui adevărat safari.

Vier Pfoten precizează că, potrivit legii pentru protecția animalelor, necuvântătoarele au dreptul la respect, această incluzând și tratamentul decent al rămășițelor unui animal ucis exclusiv din neglijență oamenilor.  

Acesta este, din nefericire, doar ultimul dintre numeroasele cazuri de evadare a animalelor sălbatice din grădinile zoo din România, finalizate de multe ori prin uciderea animalului.

Vier Pfoten spune că principalele cauze ale unor astfel de incidente regretabile sunt:
– lipsă de pregătire a îngrijitorilor din grădinile zoologice, care sunt recrutați că personal necalificat,
– fonduri insuficiente pentru amenajarea unor spații corespunzătoare pentru animale,  
– lipsă împrejmuirilor securizate electric și cu înălțime de cel puțin 4,20 m, conform normelor internaționale,  
– lipsă unei instruiri obligatorii a personalului grădinii zoo, pentru a ști cum să reacționeze în astfel de situații,
– reducerile constante de personal, în condițiile în care numărul de animale din  grădinile zoologice a rămas același,
– lipsă unei legislații care să reglementeze clar toate aceste lucruri de mai sus

Pentru îmbunătățirea legislației, Vier Pfoten va depune un memoriu la Ministerul Mediului și Pădurilor pentru amendarea Ordinului de ministru 1798/2007, care reglementează condițiile de autorizare și funcționare a grădinilor zoologice.

Tigrii se află în topul listei animalelor sălbatice aflate pe cale de dispariție, numărul lor reducându-se în prezent la doar 3.200 de exemplare la nivel mondial.

Vier Pfoten solicită conducerii grădinii zoologice Sibiu să dispună sancționarea corespunzătoare a îngrijitorului care s-a făcut vinovat de neglijență în serviciu și să rezolve în cât mai scurt timp deficiențele care au dus la evadarea animalului din perimetrul grădinii.

Organizaţia pentru protecţia animalelor solicită şi Poliției să ancheteze cazul și să identifice motivele care au dus la acest final dramatic pentru un animal sălbatic a cărui singură vină a fost că a căutat libertatea.