Viitoarea şefă a Comisiei Europene vrea să îi respingă pe unii dintre candidaţii la postul de comisar european

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, speră să aibă spaţiu de manevră în alegerea componenţei Colegiului comisarilor pentru următorii cinci ani, transmite dpa.

28 aug. 2019, 13:04
Viitoarea şefă a Comisiei Europene vrea să îi respingă pe unii dintre candidaţii la postul de comisar european

Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că nu toate persoanele nominalizate de statele membre ale Uniunii Europene drept candidaţii lor la postul de comisar european ”se vor afla în final în echipa preşedintelui ales”, informează agerpres.ro.

Von der Leyen lucrează în prezent pentru a-şi atinge obiectivul ca jumătate din membrii viitoarei Comisii Europene să fie femei, a spus Andreeva, care a adăugat că este prematur să ofere alte detalii.

Comisia Europeană este formată din câte un comisar din fiecare stat membru al UE. Întrucât din Germania provine Ursula von der Leyen, celelalte 26 de ţări membre au avut termen până la finalul zilei de luni, 26 august, pentru a-şi nominaliza candidaţii la postul de comisar european, potrvit stiripesurse.ro

Guvernul ceh a anunţat luni că o va numi pentru încă un mandat de comisar european pe Vera Jourova, în prezent comisar european pentru justiţie. Praga doreşte de această dată un portofoliu economic, fie că este vorba de economia digitală, de comerţul exterior sau de piaţa unică europeană.

Preşedintele ales al CE are competenţa de a respinge nominalizări şi de a decide portofoliul care va fi deţinut de fiecare comisar european.

Interviurile Ursulei von der Leyen cu candidaţii nominalizaţi vor începe marţi. Ulterior, candidaţii vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Noua Comisie Europeană – componenţa şi programul său – va trebui să fie aprobată de plenul Parlamentului European înainte ca executivul comunitar să-şi preia mandatul la 1 noiembrie.