Viktor Ianukovici din „exil”: Alegerile din 25 mai vor duce la DEZINTEGRAREA UCRAINEI

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a declarat miercuri, din locul unde ascunde în Rusia, că alegerile prezidenţiale anticipate de pe 25 mai riscă să conducă la dezintegrarea Ucrainei.

RomaniaTV.net
02 apr. 2014, 14:50
Viktor Ianukovici din „exil”: Alegerile din 25 mai vor duce la DEZINTEGRAREA UCRAINEI

Viktor Ianukovici, care se ascunde în Rusia, într-un loc necunoscut, a avertizat  avertizează că alegerile de pe 25 mai riscă să provoace dezintegrarea Ucrainei şi a pus pierderea Crimeii pe seama politicilor antiruseşti adoptate de cei care l-au înlăturat de la putere, mărturisind totodată că i-a „tremurat mâna” când trebuia să ordone reprimarea protestelor din luna februarie, transmite agenţia EFE, citată de Agerperes

Alegerile de pe 25 mai reprezintă „calea pentru destabilizarea ţării”, ceea ce „presupune o mare ameninţare către scindarea societăţii şi chiar către divizarea statului„, a afirmat Ianukovici pentru postul de televiziune Dozhd, singurul canal rusesc a cărui receptare mai este permisă în Ucraina, întrucât se opune Kremlinului. Toate celelalte posturi de televiziune din Rusia au fost interzise de justiţia de la Kiev.

Pentru a preveni o astfel de situaţie, fostul preşedinte a propus ca înaintea scrutinului prezidenţial de pe 25 mai să se organizeze un referendum pentru o reformă constituţională prin care să se cedeze mai multe competenţe regiunilor. El a avertizat că „trebuie luat foarte în serios ce se petrece în prezent în estul şi sudul Ucrainei”, unde rusofonii au organizat săptămâna trecută manifestaţii la care au cerut autonomie pentru regiunile lor.

Această declaraţie a lui Ianukovici a survenit la puţin timp după ce guvernul de la Kiev a decis o descentralizare sporită, idee sprijinită de statele occidentale, dar care nu răspunde dorinţei de „federalizare” exprimate de Rusia.

Pe de altă parte, Ianukovici a acuzat noile autorităţi de la Kiev că sunt responsabile de pierderea Crimeii, pentru că au adoptat o „atitudine radicală faţă de limba rusă şi faţă de teritoriile unde trăiesc rusofonii”.

Cât despre înlăturarea sa de la putere, Ianukovici susţine că nu a îndrăznit să ordone reprimarea demonstraţiilor violente care l-au obligat să abandoneze cârma statului şi să fugă în Rusia. „Mi-a tremurat mâna atunci când eram în situaţia să fac acest lucru. Principiul meu este că puterea nu merită vărsarea niciunei picături de sânge”, a spus el despre acele proteste soldate cu peste 80 de morţi şi mai mult de 700 de răniţi.