Viktor Orban a băgat Ungaria în haos! Penurie uriașă de benzină și motorină în toată Ungaria! Maghiarii alimentează în Slovacia!

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a băgat Ungaria în haos, țară care este lovită în plin de inflaţie şi criza energetică. Oamenii nu mai au benzină și motorină, iar compania MOL a fost deja obligată să închidă stații de alimentare.

05 dec. 2022, 19:27
Viktor Orban a băgat Ungaria în haos! Penurie uriașă de benzină și motorină în toată Ungaria! Maghiarii alimentează în Slovacia!

Ungaria se pregăteşte de o iarnă rea, iar Viktor Orban, căruia îi plăcea să laude energia ieftină din ţara sa, se află sub presiune.

Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi de câteva zile, ceea ce, potrivit presei, situaţie provocată de măsurile Guvernului, precum plafonul de preţ introdus în 2021, precum şi de războiul din Ucraina, relatează agenţia EFE, informează Agerpres.

Potrivit portalului HVG, circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară nu au suficienţi carburanţi.

Citiți și: Teatre, biblioteci şi stadioane, închise în Ungaria din cauza inflaţiei şi a crizei energetice. Viktor Orban dă vina pe Uniunea Europeană

Guvernul premierului Viktor Orban a introdus anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, un preţ plafonat la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, pentru a contracara inflaţia încă de atunci în creştere.

De duminică după-amiaza, presa ungară semnalează tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix şi, de asemenea, a celor de calitate mai bună, care nu sunt incluşi în această plafonare.

De aceea, mulţi unguri au decis să cumpere carburanţi din ţara vecină, Slovacia, deşi acolo preţul este de 1,7 euro pe litru, informează portalul independent telex.hu.

Guvernul condus de Viktor Orban a plafonat preţurile pentru cumpărătorii unguri, ceea ce a scos din afacere unele benzinării mici. Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, se confruntă cu probleme temporare în aprovizionarea cu benzină.

Preţul redus creşte cererea, dar o şi reduce, deoarece furnizorii pot vinde carburanţii mai bine în alte ţări, a explicat portalul economic portfolio.hu, adăugând că situaţia din Ucraina agravează şi mai mult această lipsă.

Preţul plafonat este valabil până la 31 decembrie şi Guvernul a avertizat deja că l-ar putea menţine doar dacă va continua să vină petrol rusesc în ţară şi dacă principala rafinărie din Ungaria, situată la sud de Budapesta, funcţionează fără probleme.

Ungaria depinde mult de resursele de energie din Rusia, de unde importă 85% din gaze şi 65% din petrolul pe care le utilizează. Guvernul lui Orban se opune sancţiunilor europene împotriva Rusia, subliniază EFE.

Ungaria este una dintre ţările care, în pofida intrării în vigoare, luni, a embargoului petrolier impus Rusiei, poate importa în continuare petrol din această ţară.

Citiți și: Încă o ironie! Viktor Orban, prima reacție după gestul sfidător la adresa României