Încă o ironie! Viktor Orban, prima reacție după gestul sfidător la adresa României

Viktor Orban, premierul maghiar, continuă să sfideze România. Acesta a oferit prima reacție după ce și-a făcut apariția pe un stadion cu un fular pe care era desenată harta „Ungariei Mari". 

22 nov. 2022, 18:50
Încă o ironie! Viktor Orban, prima reacție după gestul sfidător la adresa României

Liderul conservator de la Budapesta a respins acuzațiile de revizionism lansate de România și Ucraina

„Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc”, a scris Viktor Orban într-un scurt mesaj pe Facebook.

 

Viktor Orban, criticat de MAE

 

Luni seară, Ministerul Afacerilor Externe, condus de către Bogdan Aurescu, a criticat gestul scandalos făcut de către Viktor Orban.

„Ca urmare a afișării Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, se arată în comunicatul MAE.

 

Viktor Orban a provocat un scandal – monstru

 

Premierul maghiar și-a făcut apariția controversată la ultimul meci al naționalei Ungariei. Imaginile au fost publicate pe pagina sa de Facebook, semn că Viktor Orban își exprimă cu nonșalanță dorința de a captura Transilvania.

Harta „Ungariei Mari” este un simbol al revizionismului maghiar folosit tot mai des de oficialii de la Budapesta.

Gestul său sfidător vine la doar câteva zile după discuția purtată cu ministrul de Externe al României în care cei doi oficiali au abordat și „chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia”.