Viktor Orban, atac la adresa șefilor UE. Premierul maghiar susține că Bruxellesul suferă de „ungarofobie”: „Suntem afundați într-un război!”

Suveranistul Viktor Orban continuă ping-pongul declarațiilor acide cu conducerea Comisiei Europene. Premierul Ungariei a acuzat birocrații de la Bruxelles de „ungarofobie". 

02 iun. 2023, 14:16
Viktor Orban, atac la adresa șefilor UE. Premierul maghiar susține că Bruxellesul suferă de „ungarofobie”: „Suntem afundați într-un război!”

Viktor Orban a „tunat” vineri, 12 mai, la Veszprem. În opinia politicianului de la Budapesta, Uniunea Europeană „ar putea realiza lucruri măreţe împreună dacă Bruxelles şi-ar stăpâni ungarofobia”.

Această performanţă arată că „Ungaria şi Bruxellesul ar putea face lucruri măreţe împreună dacă birocraţii de la Bruxelles ar reuşi să-şi stăpânească bine-dezvoltata ungarofobie”, a declarat premierul ungar, potrivit presei internaționale.

„Ce păcat că exemplul Veszpremului este excepţia şi nu regula!”, a adăugat acesta.

El a amintit că „UE a fost creată ca o formă modernă de cooperare europeană pentru a obţine pacea şi prosperitatea”, dar astăzi „suntem afundaţi într-un război”, iar situaţia şi perspectivele economice sunt sumbre.

„Dacă Uniunea Europeană nu-şi poate îndeplini misiunea iniţială, la ce ajută?”, a comentat Orban, care a concluzionat că, în lipsa unui răspuns, „zilele minunatelor tradiţii şi programe cum este capitala culturală europeană sunt numărate”.

Premierul maghiar a inaugurat Centrul de dans şi mişcare ActiCity, construit în cadrul manifestărilor prin care este marcat statutul oraşului şi al regiunii Balaton de capitală culturală europeană în 2023.

Șeful Fidesz le-a mulţumit UE şi „birocraţilor de la Bruxelles” pentru alegerea Veszpremului „şi totodată, a Ungariei”.

Viktor Orban, „la cuțite” cu UE

Numeroase scandaluri au fost legate de numele lui Viktor Orban și al Ursulei von der Leyen. Cele mai recente neînțelegeri se referă la Ucraina.

„În acest moment, situația este diferită: contribuabilii maghiari sprijină și ei Ucraina prin bugetul comun al Uniunii Europene. Deci este rău că minoritatea maghiară este hărțuită în continuare în Ucraina”, a comentat Orban, printre altele.