Viktor Orban, cel mai dur discurs la adresa UE, de când a devenit premier: „Atacă Ungaria pe furiş. Va sfârşi ca URSS!”

Prim-ministrul naționalist maghiar Viktor Orban a acuzat duminică Bruxelles-ul că a atacat pe furiș Ungaria cu o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care le consideră o bombă economică.

23 oct. 2022, 16:44
Viktor Orban, cel mai dur discurs la adresa UE, de când a devenit premier: „Atacă Ungaria pe furiş. Va sfârşi ca URSS!”

„Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei ascunşi în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles”, a declarat Viktor Orban într-un discurs rostit la Zalaegerszeg, cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a revoltei din Ungaria împotriva URSS în 1956.

„Ei vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor”, a adăugat Orban, prezicând Uniunii Europene o soartă similară celei a Uniunii Sovietice, care s-a prăbuşit între 1989 şi 1991.

Acest discurs este un ecou al lansării la jumătatea lunii octombrie a unei „consultări naţionale” cu privire la sancţiunile europene împotriva Moscovei, pe care Viktor Orban nu încetează să le blameze chiar dacă a votat pentru ele alături de partenerii săi europeni.

Citeşte şi Guvernul Ungariei bagă bani în reclame care critică pedepsirea economică a Rusiei. Viktor Orban compară sancţiunile cu bombe, afişe au apărut în toată ţara VIDEO

În capitală şi în restul ţării, postere au fost afişate cu un mesaj flancat de o rachetă:” Sancţiunile Bruxellesului ne ruinează!”. „Război la porţile noastre, criză financiară şi încetinire economică în UE, invazie a migranţilor în sud, trebuie să facem faţă unor probleme multiple„, a declarat premierul ungar duminică, asigurând că „guvernul său puternic şi unit” va depăşi această încercare.

De la începutul conflictului în Ucraina, Ungaria – puternic dependentă de importurile de hidrocarburi ruseşti – a avut grijă să păstreze relaţii bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze şi petrol.

Citeşte şi Viktor Orban atacă şi ultimul plan al Ursulei: „Propunerea achiziţiei comune de gaze îmi amintește de momentul în care am cumpărat împreună vaccinuri. Lent și costisitor”

În acelaşi timp, Budapesta a refuzat să acorde un ajutor militar Kievului, criticând totodată strategia Bruxellesului în această privinţă.

Viktor Orban nu şi-a reunit susţinătorii în 23 octombrie la Budapesta, spre deosebire de ultimii ani, în contextul în care profesorii şi studenţii au anunţat acolo o manifestaţie de amploare.

După ani de revendicări salariale rămase fără rezultat, profesorii din Ungaria, plătiţi între 170.000 de forinţi (410 euro) şi 396.000 de forinţi (950 de euro) pe lună, şi-au înăsprit tonul, furioşi din cauza adoptării în februarie a unui decret care restrânge drastic dreptul la greva.

De la începutul anului şcolar, zeci de mii de cadre didactice din Ungaria au ieşit deja în stradă în repetate rânduri.