Viktor Orban concediază jurnaliștii din România / Restricții severe în Ungaria, pe fondul crizei

Criza economică se manifestă sever în Ungaria. Fenomenul este abia la început, iar oamenii lui Viktor Orban sunt nevoiți să impună măsuri de austeritate, la 14 ani de la precedenta perioadă similară. 

14 nov. 2022, 11:15
Viktor Orban concediază jurnaliștii din România / Restricții severe în Ungaria, pe fondul crizei

Printre primele măsuri asumate de Guvernul de la Budapesta se numără concedieri și restricții în domeniul energetic.

Primii vizați de concedieri sunt jurnaliștii lui Viktor Orban din Transilvania. Caracatița premierului de la Budapesta în țara noastră este suficient de bine pusă la punct. Mai concret, Asociația Mediater, prin care partidul FIDESZ controlează mare parte a presei de limba maghiară din România, concediază două treimi dintre jurnaliști.  Mai mult, la nivelul grupului de firme vor avea loc disponibilizări de 70%, începând cu luna ianuarie 2023, informează Profit.ro.

De la înființare, holdingul media cu activitate în Transilvania, finanțat din bani publici din Ungaria, a primit în jur de 20 de milioane de euro.

De asemenea, în orașul Bekescsaba, cu 60.000 de locuitori, populația se teme de blackout, după ce au fost introduse deja mai multe restricții. Primele vizează activitățile sportive și culturale, a transmis primarul Peter Szarvas.

 

Restricții severe în Ungaria

 

Mai multe muzee vor fi închise din data de 23 decembrie, până la finalul lunii martie. De asemenea, din 20 decembrie, respectiv 1 ianuarie, mai multe teatre vor fi indisponibile spectatorilor, până pe 31 martie.

În plus, centrele comunitare din două cartiere vor fi deschise doar parțial. Biblioteca, de exemplu, va fi deschisă doar două sâmbete pe lună, tot până la finalul lunii martie.

Antrenamentele în sălile de sport vor fi posibile cu iluminare slabă, iar echipele din liga secundă vor avea permis să joace doar pe timp de zi.

La Debrecen, oraș cu 200.000 de locuitori, compania de transport public a început să reducă de luni frecvența tramvaielor și a troleibuzelor. Totuși, nu au fost anunțate diponibilizări de personal.