Risc de blackout în România în această iarnă. Document Transelectrica

Blackout-ul în România ar putea deveni realitate. Printr-un document oficial trimis de către Ministerul Energiei, Transelectrica avertizează că România ar putea să se trezească în beznă. Andreea Crețulescu a făcut dezvăluirea în direct la România TV.

01 nov. 2022, 22:14
Risc de blackout în România în această iarnă. Document Transelectrica

Primul document oficial despre riscul unui blackout în România a fost prezentat marţi seara de Andreea Creţulescu la Punctul Culminant.
Datele prezente într-un document transmis de Transelectrica arată că România ar putea trece printr-un blackout după 1 ianuarie 2022. Țara noastră va fi nevoită să importe energie electrică.

Potrivit unei discuții de la Bruxelles, până la finalul anului, România trebuie să închidă două grupuri de la Turceni și Rovinari, pentru că așa cere Comisia Europeană. România nu a fost în stare sau nu a dorit să negocieze pentru a le păstra în funcţiune şi după această dată.

România Tv a prezentat documentul oficial care vorbește despre efectele acestei închideri. În cadrul acestuia se atrage atenția asupra unui risc de blackout, măcar parțial în țara noastră. Potrivit documentului transmis de Transelectrica, consumul de energie electrică pentru vârful de sarcină în iarna 2022-2023 este estimat la aproximativ 9000-9500 de megawați.

VOUCHERE DE ENERGIE. Intră bani pe card de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor
În perioada de iarnă, respectiv în zilele în care nu sunt condiții pentru funcționarea centralelor cu surse regenerabile, la nivelul sistemului energetic național se pot produce maximum 7000 de megawați, asta înseamnă că România este nevoită să importe 2000-2500 de megawați.

Furnizorii de energie din România au atras recent atenția că am putea ajunge la blackout sau raționalizare în perioada următoare. Asta pentru că, acuză ei, nu și-au primit banii de la stat, după plafonarea prețurilor la energie. În plus, denunță faptul că statul îi obligă să cumpere 70 la sută din energia livrată în următorii ani.

Ce spunea Iulian Iancu despre blackout acum un an 

„De-a lungul istoriei, noi, românii am trecut printr-un astfel de eveniment, ştim ce înseamnă şi ştim cât de dureros este, inclusiv din punct de vedere financiar. Am avut, în 1977, în 10 mai, un blackout total. Am mai avut unul în acelaşi an, în 4 martie, în timpul cutremurului – nu a durat atât de mult. Celălalt a durat 16 ore. O parte dintre noi am trăit acele lucruri. Nu am înţeles noi prea bine atunci – nu ni se spunea – dar apoi am înţeles tot filmul. Practic, sistemul electroenergetic este un sistem viu, este un sistem de o complexitate uriaşă, este mai complex decât o rachetă spaţială. Este monitorizat 24 de ore din 24 de ore. Are nişte supape de siguranţă, care sunt în noduri, care sunt la producător şi la staţiile de transformare”. a povestit Iulian Iancu.

România, la un pas de blackout. Preşedintele AFEER: Un furnizor de energie a fost aproape de incapacitate de plată
Recent, directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) a explicat în cât timp ar putea fi reluată alimentarea cu energie în România în cazul unui blackout la nivel european. Regulamentele europene în domeniul energiei prevăd ca, în cazul unui blackout, alimentarea cu electricitate a tuturor consumatorilor să fie reluată în maximum 6 ore, iar Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) din cadrul Transelectrica poate face acest lucru, a afirmat, miercuri, Virgiliu Ivan, directorul DEN.