Viktor Orban îl acuză pe George Soros că i-a declarat război. Miliardarul afirmase că premierul a transformat ţara în stat mafiot

Ungaria va impune o lege care va intensifica supravegherea organizaţiilor neguvernamentale finanţate din străinătate, precum cele ale miliardarului George Soros, care operează o reţea “similară mafiei”, a declarat vineri premierul Viktor Orban.

02 iun. 2017, 12:34
Viktor Orban îl acuză pe George Soros că i-a declarat război. Miliardarul afirmase că premierul a transformat ţara în stat mafiot

Viktor Orban a avertizat că afirmaţia făcută joi de Soros, care a spus că admiră „modul curajos în care ungurii rezistă înşelăciunii şi corupţiei statului mafiot înfiinţat de Orban„, reprezintă o declaraţie de război.

Este o declaraţie de război, fără îndoială„, a spus Orban pentru postul de radio de stat. „Singura reţea care operează în stil mafiot, care nu este transparentă (…) din Ungaria este reţeaua lui Soros„, a insistat el. „De aceea trebuie să insistat şi insist personal să existe o decizie a Parlamentului pentru a face aceste organizaţii transparente„, a adăugat şeful Guvernului de la Budapesta.

Citeşte şi Viktor Orban: Ungaria va discuta cu CE pentru a soluţiona divergenţele, dar nimeni nu îi poate impune condiţii

În baza proiectului de lege supus Parlamentului de Guvern, ONG-urile care primesc donaţii străine de cel puţin 7,2 milioane de forinţi (26.000 de dolari) vor trebui să se înregistreze la autorităţi şi să se declare ca finanţate din străinătate. ONG-urile spun că proiectul de lege le stigmatizează. Potrivit analiştilor, Parlamentul va adopta probabil legea în cursul acestei luni, în pofida protestelor ungurilor şi a unei rezoluţii adoptate de PE, care condamnă „deteriorarea gravă” a statului de drept şi a drepturilor fundamentale din Ungaria.

Miliardarul american de origine maghiară, George Soros, a cerut joi la Bruxelles poporului ungar și Uniunii Europene să reziste împotriva premierului Viktor Orban, pe care l-a acuzat că a făcut din Ungaria un „stat mafiot”.

El (Orban n.r) s-a autoproclamat apărătorul suveranității ungare și pe mine mă numește un speculator valutar obscur care-și folosește banii pentru a inunda Europa, și mai ales Ungaria sa natală, cu imigranți ilegali ca parte a unui fel de complot neclar și infam„, a spus Soros, susținând apoi că el nu este așa cum îl descrie Viktor Orban. „Am toată admirația pentru modul curajos în care poporul ungar a rezistat în fața dezamăgirii și corupției statului mafiot creat de Orban„, a mai subliniat Soros în intervenția sa la Forumul Economic European.