Viktor Orban refuză să mai susțină financiar Ucraina. Premierul cere explicații pentru cele 70 de miliarde de euro deja livrate

Ungaria nu mai vrea să dea bani pentru ajutorul financiar pe care Uniunea Europeană vrea să îl trimită Ucrainei. Ce a declarat Viktor Orban.

30 iun. 2023, 15:17
Viktor Orban refuză să mai susțină financiar Ucraina. Premierul cere explicații pentru cele 70 de miliarde de euro deja livrate
Viktor Orban refuză să mai susțină financiar Ucraina. Premierul cere explicații pentru cele 70 de miliarde de euro deja livrate

Ungaria refuză strategia Comisiei Europene prin care se presupunea că Ucrainei îi vor fi acordați mai mulți bani. Ungaria a fost vehementă cu privire la faptul că nu este dispusă să mai contribuie cu bani suplimentari pentru a finanța costurile crescute ale Uniunii Europene legate de datorie. Viktor Orban a făcut declarații cu privire la acest subiect, informează Reuters.

Citește și: România, fără bani pentru refugiații ucraineni. „Multe mame sunt nevoite să se întoarcă în Ucraina, practic fix acolo de unde au fugit”

Viktor Orban a mai declarat, făcând referirie la marja summitului UE de la Bruxelles, că este o solicitare „ridicolă” aceea care cere Ungariei să contribuie cu mai mulți bani, mai ales dat fiind faptul că Budapesta nu a mai primit bani de la Fondul de redresare al UE din cauza unui conflict în ceea ce privește statul de drept. Și Polonia se află în aceeași situație.

Pentru perioada 2024-2027 Uniunea Europeană va trimite un ajutor de 50 de miliarde de euro către Ucraina, a declarat preşedintele blocului la 20 iunie. Hotărârea a venit în urma unei revizuiri a bugetului comun al UE pentru 2021-27, care a fost epuizat de pandemia COVID-19, de războiul din Ucraina şi de o criză energetică.

Ratele ridicate ale dobânzilor și inflația au dus la dublarea costurilor serviciului datoriei.

„Un lucru este clar, noi, ungurii… nu vom da mai mulţi bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus fondurile anterioare în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro”, a declarat Orban, potrivit News.ro.

„Şi ni se pare absolut ridicol şi absurd că ar trebui să contribuim cu mai mulţi bani pentru a finanţa costurile serviciului datoriei unui împrumut din care încă nu am primit fondurile pe care suntem îndreptăţiţi să le primim.”

Ungaria şi Polonia sunt singurii membri ai UE care au rămas în urmă în privinţa obţinerii fondurilor de redresare, pe care Comisia le-a blocat din cauza acuzaţiilor potrivit cărora guvernele naţionaliste ale celor două ţări dăunează democraţiei şi statului de drept.

Orban a declarat că nu există aproape nicio şansă ca statele membre ale Uniunii Europene să aprobe aceste planuri financiare şi că va începe o „luptă lungă”.

Joi, liderii UE au declarat că îşi vor asuma angajamente pe termen lung pentru a consolida securitatea Ucrainei, în timp ce preşedintele ucrainean Volodiimir Zelenski i-a îndemnat să înceapă să lucreze la o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei.

Citește și: În ce alte țări acționează Grupul de asasini Wagner, al lui Evgheni Prigojin, în afară de Ucraina