Viktor Orban vorbeşte în premieră despre „o puternică presiune” americană asupra Ungariei

SUA fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperării sale cu Rusia în chestiuni de energie, a declarat liderul ungar Viktor Orban în prima sa declaraţie pe această temă, conform informaţiilor difuzate vineri de media, relatează AFP.

07 nov. 2014, 12:32
Viktor Orban vorbeşte în premieră despre „o puternică presiune” americană asupra Ungariei

„SUA supun Ungaria unei puternice presiuni” pentru că se tem de „apropierea ei de Rusia”, a precizat Viktor Orban joi seară, la finalul unei întrevederi care a avut loc la Munchen cu Horst Seehofer, şeful guvernului regional din Bavaria.

Orban a afirmat că politica sa „nu este prorusă, ci proungară”. Alegerile energetice ale Ungariei, a insistat el, nu vizează decât „întărirea competitivităţii economice”, „reducându-şi dependenţa”.

Ungaria ameninţă că IESE din UE. Declaraţie ULUITOARE a unui înalt demnitar de la Budapesta

Premierul conservator, acuzat de derivă autoritară de criticii săi în Ungaria şi în străinătate, s-a abţinut până în prezent de la comentarii în privinţa reproşurilor aduse de Washington încă de la sfârşitul acestei veri.

În septembrie, preşedintele Barack Obama a numit Ungaria printre ţările unde există „o ameninţare împotriva societăţii civile”.

În ultimele săptămâni, diplomaţia americană a deplâns „evoluţia negativă” a Ungariei şi i-a declarat indezirabili în SUA pe şase responsabili unguri suspectaţi de corupţie, printre care şi directoarea fiscului.

Potrivit lui Viktor Orban, iritarea SUA ar fi direct legată de susţinerea de către Budapesta a proiectului gazoductului South Stream, al companiei ruse de gaze Gazprom.

SUA, avertisment fără precedent Ungariei: Se poate atinge un nivel la care nu mai e posibilă cooperarea

South Stream ar urma să aprovizioneze Europa cu gaz rusesc ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de UE în cadrul sancţiunilor care vizează Moscova în urma conflictului său cu Kievul, sancţiuni calificate de Ungaria drept ‘contraproductive’.

Washingtonul reproşează de asemenea Ungariei, susţine Viktor Orban, finanţarea printr-un credit rus al extinderii unicei centrale nucleare ungare.